Třída :stonožky - Chilopoda
kategorie : Scolopendromorpha
Žije v Libanonu,ve Španělsku,na Balkáně.
Tato stonoha je dost veliká.Ta na obrázku měla jen asi 9 cm a 6 mm šířka, ale setkala jsem se i s většíma,kolem 15 cm a 1 cm na šířku.Jsou tak tvrdé,že je těžké je zabít.Jsou velice rychlé.A podle lidí v Libanonu i hodně jedovaté. Když běží po hladkém povrchu,vlní se jako had.
Stonožky přes své jméno nemají 100 nohou,obvykle jich mají méně.Mají zploštělé tělo.
Stonožky mají na rozdíl od mnohonožek své protáhlé tělo shora zploštělé.Na hlavě mají pár tenkých nitkovitých tykadel - což o této neplatí,má tykadla dost silná - . Každý jejich tělní článek nese jen jeden pár nohou. První pár je přeměněn v kusadlové nožky s jedovou žlázou.Stonožky jimi omračují kořist,všechny jsou totiž dravé.Některé druhy mohou dorůstat až 20 cm a více,dokáží zabít i malé živočichy jako třeba myš nebo ještěrku.
Na detajlním obrázku je vidět první pár - kusadlové nožky - pěkně špičaté. Ne,nemám ráda stonožky.
Omlouvám se za kvalitu fotek,při pohybu byly všechny rozmazané.

.
jestli mi někdo poradí,čí hlava to je. Ty želvy, nevím,jestli je to stejný druh, ale každá má jinou kresbu na krunýři. A ty ještěrky jsem také ještě neurčila. Ascam, Vy jste znalec co se týče zvířátek, nemůžete mi poradit?

Né jak dříve. Lidé si jich vážili jako znamení dostatku. Já si na nic takového nevzpomínám.