Vlašské ořechy (2)

Poslal(a) 22.09. 2017 14:05:08 (515 čtenářů)

Pohled na jednotlivé odrůdy
Jaké odrůdy tedy můžeme zakoupit a vysazovat? Jelikož pomologické vlastnosti jsou téměř ve všech odborných knihách, uvedu hlavně vlastnosti plodů z hlediska konzumenta. Velikost plodů je orientační, je vždy odvislá od množství vláhy v tom kterém roce a hlavně od velikosti úrody. Čím je více plodů na stromě, tím jsou ten rok menší a naopak.

Vlašské ořechy: Apollo

APOLLOpolopapírák, s vejčitými plody s malou špičkou mají průměrnou výšku 43–44 mm, šířku 37–39 mm a tloušťku 35–36 mm. Hůře se luští, protože poměrně vysoké procento plodů má nestejně velké poloviny. Jádro je světle žluté, obsahuje poměrně vyšší procento vody. Tato odrůda klade vyšší nároky při dosušování plodů, aby nezplesnivěla. Chuť je nasládlá, s osobitou příchutí, která se skladováním rychle ztrácí. Výtěžnost jádra se uvádí 51%.

BOHUMIL – poměrně nová odrůda polopapíráku, který se ve středních ani vyšších polohách neosvědčuje. V nejteplejších polohách dává pěkné ořechy, chuť je sladká aromatická, jádro je žlutavé, pěkně vyplňuje skořápku.

JUPITER – pěkný oválný, široce opakvejčitý polopapírák s velmi dobrou chutí jádra zvláště v čerstvém stavu. Čerstvá slupka totiž u tohoto ořechu není tolik hořká jako u ostatních odrůd. Barva jádra je skořicově hnědá což není tolik atraktivní. Plody se dají dobře skladovat při zachování dobré chuti. Výtěžnost jádra má 51%.

LAKEpolopapírák se široce elipsovitým tvarem a malou špičkou. Jádro je velké, zcela vyplňující skořápku, slámově žluté barvy, velmi dobré chuti, dobře se luští. Je to odrůda, s nejvyšší výtěžností jádra – 53%. Dobře se skladuje.

MARSpolopapírák se široce vejčitým až oválným tvarem s typickou výraznou špičkou, velmi velké jádro dobře vyplňující skořápku, velmi světlé atraktivní barvy, sladké příjemné lahodné chuti s výbornou skladovatelností. Výtěžnost jádra má 52%.

SATURN - polopapírák opakvejčitého tvaru s nepatrným hrotem, výtěžnost světle hnědého jádra je mezi 45-47%. Velikost ořechů je velmi variabilní. Pokud je pěstován v těch nejlepších podmínkách, tak rodí velice pěkné velké plody v horších podmínkách jsou plody menší a jádra nevyplňují celou skořápku. Chuť jádra je průměrná, dobrá.

SEIFERSDORFSKÝ velký polopapírák kulovitého až mírně oválného tvaru, jádro je velké světle žluté a vyplňuje téměř celou skořápku, výtěžnost jádra je 48% celkové hmotnosti plodu. Chuť je velmi dobrá, sladká.

VICTORIA – velký velice úrodný polopapírák, široce vejčitý s tenkou mírně rýhovanou skořápkou, jádro je světle hnědé, příjemné, nasládlé chuti. Bohužel velice brzy raší a tak se hodí hlavně do těch nejlepších poloh.

VILÉM – má to být velký polopapírák s široce lichoběžníkovitým plodem, uvádí se, že má velké jádro, světlehnědé, dobře luštitelné. Kromě tvaru se to v našich podmínkách vůbec nepotvrzuje. Popisuje se u něj aromatická chuť, ale já mohu jen potvrdit poměrně významně nahořklost a to po usušení stavu. Ve středních polohách nedosahuje ani zdaleka kvalit předchozích odrůd, z tohoto důvodu tuto odrůdu dále ze zkoušek vyřadím.

Kvalitní a chutná jsou jádra odrůd s červeným osemením (SYCHROV, DŘ1, OČ-TU-5 a další), které jsem poměrně podrobně popsal v článcích Cukrářské ořechy.

Můžeme se setkat i dalšími odrůdami, které nejsou registrovány. Velice zajímavou lahodnou chuť i kvalita jader mají maďarské odrůdy M10 a A117. Zejména M 10 má opravdu lahodná světlá jádra, i když má pevnější skořápku a těžko se už luští rukou. S vhodným louskáčkem však jádro při luštění nerozlámete a získáte krásné nepoškozené poloviny jader jako u polopapíráků luštitelných rukou.

Na závěr bych uvedl jeden křapáč, který jsem objevil na Moravě. Matečný strom je velice plodný a to i v rocích, kdy ořešáky v okolí velkou úrodu nemají. Strom roste středně, a pokud se tato vlastnost projeví i na roubovancích, mohla by i to být jeho přednost. Ořechy jsou velmi velké a atraktivní, jádra matečného stromu se skladováním nesesychají, což je u křapáče opravdu neobvyklé. Plody jsou luštitelné mezi dvěma prsty jedné ruky. Krásně lehce puknou v polovině a jádro se vyjme celé a nepoškozené. Má hodně světlou barvu, což cukrářky při zdobení opravdu oceňují. Osemení tohoto ořechu není vůbec hořké. Spousta lidí miluje ořechy, ale jedí je jen v čerstvém stavu, kdy si mohou z jader oloupat osemení, které má nahořklou chuť a může vyvolat i alergickou reakci. U tohoto křapáče to není nutné, je celý lahodně sladký. I po usušení jeho příjemně sladkou chuť přítomnost osemení nijak nenarušuje. To jsem u žádného jiného ořechu, který jsem kdy ochutnal, ještě nezaznamenal. Po opražení se vynikající chuť tohoto ořechu ještě zvýrazní. Dovolím si tvrdit, že jeho chuťové vlastnosti jsou opravdu unikátní a proto ho připravuji pro registraci. Zatím však ještě nemám mnoho zkušeností s tím, jak se tato odrůda (nemá ještě jméno) bude chovat v jiných oblastech, ale už na tom pracuji. Na podzim 2012 jsem ho vysadil na patnáct různých stanovišť do okrajových oblastí pěstování ořešáku po celé České republice. Na jaře 2013 bych rád vysadil dalších 80 stromků (pokud by někdo měl seriózní zájem tuto odrůdu vyzkoušet, ještě je několik stromků volných), a tak velmi záhy budu mít více informace o zkušenostech s touto novou, velice nadějnou odrůdou.

Každý by prý měl denně sníst sedm jader vlašských ořešáků, které zvyšují ochranu těla před různými chorobami. Když toto slýchám a vím, jak velké rozdíly ve velikosti jader jednotlivých ořechů jsou, tak bych raději znal informaci o doporučené hmotnosti denně konzumovaných jader. Pravdou je, že obsahují velké množství antioxidantů (např. vitaminu E), zinku, nenasycených mastných kyselin, chrání buňky těla před negativním působením volných radikálů. Snižují hladinu „nezdravého“ cholesterolu v krvi. Z nejběžnějších druhů ořechů, které u nás můžeme koupit, obsahují nejvíce polyfenolů. Uvádí se, že „vlašáky“ jsou vůbec nejzdravější ořechy. Na Vás je, jestli budete vybírat strom podle vzrůstnosti, plodnosti, velikosti ořechů, nebo též podle chuti jádra. Přeji Vám, abyste si při péči o své zdraví při jejich konzumaci i pochutnali.

Vlašské ořechy: Viktoria

Text a foto Jiří Kamiš, ing. Ivan Dvořák

Články: vlašské ořechy

20.05. 2009
59.13 kB čtenářů
Juglans regia - ořešák královský, vlašský ořech
11.08. 2011
24.24 kB čtenářů
Juglans regia 'Mars' - ořešák královský
07.09. 2015
5.00 kB čtenářů
Ovoce - když výnosy nejsou (2)
21.09. 2015
5.47 kB čtenářů
Ovoce - konečně sklízíme (6)
15.10. 2009
10.81 kB čtenářů
Říjen - sklízíme vlašské ořechy
18.08. 2010
10.91 kB čtenářů
Srpen - užitková zahrada (2)
22.09. 2017
705 čtenářů
Vlašské ořechy (1)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
26.06. 2017
1.38 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
10.63 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
1.10 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
38.99 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
1.49 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
1.78 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
4.14 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
2.52 kB čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
1.27 kB čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
1.17 kB čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
2.08 kB čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
63.15 kB čtenářů
Broskvoně - řez