Rostliny: Cuminum cyminum - římský kmín

Poslal(a) 09.10. 2017 13:26:04 (995 čtenářů)

Šabrej kmínovitý, bylina, jež patří do stejné čeledi jako petržel, má malé bílé nebo růžové květy v okolíku a tuhá, podlouhlá žlutohnědá semena s olejovými kanálky. Římský kmín se pěstuje přibližně čtyři tisíce let, zmiňuje se o něm i bible, a to nejen jako o koření, ale také jako o platidle. Pro své protiplísňové vlastnosti se používal při mumifikaci egyptských faraonů. Ve starém Řecku byl stále na jídelním stole, stejně jak je to dnes zvykem v Maroku. Ve středověku se z něho stal symbol lásky: svatebčané si ho vkládali do kapes a vojáci odcházející do války si s sebou nesli bochník chleba s římským kmínem, který jim upekly jejich ženy.

Cuminum cyminum - římský kmín (KNIŽNÍKLUB)

PŮVOD
Egypt, Turkmenistán a oblast východního Středomoří.

ROZŠÍŘENÍ
lndie (která je dnes hlavním vývozcem), dále Sýrie, Turecko, Čína, Írán, Tádžikistán, Maroko, Mexiko, Chile, Sicílie a Malta.

CHUŤOříšková, pepřová, trochu nahořklá chuť, zanechává na jazyku mírné pálení.
Klasický kmín je sladší a jemnější.

VYUŽITÍ V KUCHYNI • Najdeme ho v jihoasijské, severoafrické, perské, mexické a latinskoamerické kuchyni.
• Bývá součástí kořenících směsí chilli a kari, přidává se do indické kormy a masaly, dušených pokrmů, polévek, kořeněných šťáv a omáček.
• Dále se může použít na hovězí a jehněčí maso, drůbež, ryby, do avokádových pomazánek, fazolí, zelí, na restované brambory, do tvrdého sýra, rýže, nakládaných okurek, zapéct v chlebu, sypat na rajčata.
• Také se s ním zdobí čokoláda a těsto.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro lepší trávení a vstřebávání živin. Proti chudokrevnosti i běžnému nachlazení. Pro povzbuzení chuti k jídlu a vnímání chutí. Pro lepší zrak, větší sílu, zvýšení laktace (produkce mléka), srážení horečky, při průjmu, proti zvracení. Ke zmírnění otoků, při potížích spojených se šestinedělím. Jako prevence srdečních chorob, plynatosti. Zvyšuje obranu proti vzniku rakoviny, obzvlášť proti nádorům žaludku či jater. Chrání před vznikem cukrovky, epilepsie, podporuje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Říká se, že směs z mletého římského kmínu, pepře a medu působí jako afrodiziakum. Je nedocenitelným zdrojem železa, vápníku, mědi, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Římský kmín je zahřívací koření, doporučuje se ženám při menstruaci, těhotenstv í a kojení- hojně zásobuje tělo železem, které podporuje krvetvorbu. Také zklidňuje zažívací ústrojí, pomáhá potlačovat obtíže spojené s refluxížaludku, zácpou i průjmem. Podobně jako mnoho jiných druhů koření je rovněž vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti chorobám.

VĚDĚLI JSTE?
Do Ameriky přivezli římský kmín španělští a portugalští kolonizátoři. Indie vypěstuje 70 procent světové produkce, přičemž 90 procent své úrody zkonzumují Indové sami (což představuje 63 procent celosvětové produkce římského kmínu). Římský kmín se přidává i do ptačího zobu. Ve starověkém Římě byl symbolem nenasytnosti. Tuto nelichotivou přezdívku si vysloužili císaři Marcus Aurelius a Antoninus Pius, kteří prý byli chamtiví. Ve středověku se věřilo, že římský kmín zajistí, aby slepice (a milenci) "nezanášeli".
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
12 článků v tomto tématu
21.06. 2018
184 čtenářů
Založení bylinkového záhonu
Pro záhon vyhrazený bylinkám nepotřebujete moc prostoru. Není ani nijak obtížné ho založit. Důležitá je poloha chráněná před větrem a pokud možno co nejvíc vystavená slunečním paprskům.
15.06. 2018
259 čtenářů
Čerstvé bylinky z balkonu
Pokud při vaření rádi používáte čerstvé koření, založte si bylinkovou zahrádku v balkonovém truhlíku. Budete je tak mít stále po ruce a navíc v nejvyšší kvalitě: na balkoně totiž
06.06. 2018
879 čtenářů
Osvěžující bylinky s citronovou vůní
Silice, jako je citral, citronelal, citronelol a geraniol, dodávají mnoha bylinkám aroma podobné citronovému. Vůně a chuť se pohybují od balzámově sladké až po mátově trpkou. Proto každá
04.06. 2018
670 čtenářů
Bylinky s ovocnou vůní
Známé rostliny s „překvapením“ Jak se používají byliny s ovocnou vůní? Zrovna byliny s vůní citrusů jsou velmi mnohostranně použitelné. A nemusí to být jen novinky: můj favorit je
24.05. 2018
944 čtenářů
Bylinky - sušení
Je čas sušit bylinky na čaje V červnu se milovníci bylinkových čajů mohou naplno oddat různým vůním a začít se sklizní a sušením zásob na zimu. Meduňku lékařskou sklízejte dřív,
17.05. 2018
514 čtenářů
Výsev kerblíku
Kerblíku se daří v květináči i na záhonu. Od výsevu do první sklizně potřebuje podle počasí tři až šest týdnů.
15.05. 2018
1.03 kB čtenářů
Založení bylinkového záhonu
Bylinkové záhony zachycují slunce a umožňují pěstování zeleniny i ve vyšších nebo větrných polohách. Založení je snadné. Sázecím kolíkem upevněným na provázku nakreslete na zemi
13.05. 2018
587 čtenářů
Satureja - saturejka
K luskům patří saturejka V záhonu fazolů (ostatně ani ve fazolové polévce) by neměla chybět saturejka.
10.05. 2018
576 čtenářů
Bylinky do kombinací
Byliny, jako rozmarýna, šalvěj lékařská, máta a podobně, jsou výborní partneři běžných balkonových květin. Přispívají do aranžmá nejen vůní, ale pokud je vysadíte mezi květiny,
28.04. 2018
784 čtenářů
Vonné truhlíky
Tipy pro osázení nádob na balkoně Chcete-li sestavu v truhlíku doplnit vonnými letničkami nebo bylinkami, je důležitý správný výběr druhů. Volte je nejen podle vůně, ale také podle nároků.
22.04. 2018
726 čtenářů
Bylinková klasika
Snadno se pěstují, mají rozmanité využití a obsahují mnoho vitaminů i minerálních látek. Obzvláště na jaře jsou tak vítanými životabudiči.
21.04. 2018
623 čtenářů
Coriandrum sativum - koriandr setý
Nenáročná bylinka: koriandr Kvetoucí koriandr přitahuje hmyz: především pestřenky, ale i řadu dalších užitečných druhů. Jemné, před kvetením sklizené lístky jsou dobré jen v čerstvém
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
74 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
691 čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
209.10 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
3.64 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
3.34 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.12 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
109.09 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
59.45 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.30 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.07 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.97 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.59 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)