Rostliny: Sesamum indicum - sezam indický

Poslal(a) 13.10. 2017 13:51:29 (2054 čtenářů)

SEZAMOVÁ SEMÍNKA
Ačkoli sezam indický byl od nepaměti známý v Africe a na Blízkém východě, slovo indicum v jeho latinském názvu znamená, že pochází z Indie. Rozhodně jsou o něm zmínky v raných hinduistických legendách. O této nejstarší známé olejnaté plodině (je uvedena mezi kořením již v egyptském Ebersově lékařském papyru starém více než tři a půl tisíce let), praví asyrské mýty z doby 3000 let před Kristem, že bohové se napřed napili sezamového vína, a až pak začali tvořit svět.

Sesamum indicum - sezam indický (KNIŽNÍKLUB)

Ve starověké Číně spalovali sezamový olej v lampách a jeho saze pak používali k výrobě tuší pro kaligrafii. Lampy plněné sezamovým olejem se rozsvěcovaly i v Babylonu, v časech, kdy ženy používaly sezam také jako základ parfémů, a pro zachování krásy a mládí jedly sezamová semínka s medem. Římští vojáci se živili stejnou pochoutkou, aby získali sílu a energii! Ve středověku se sezam vyvažoval zlatem. Na Blízkém východě se dochovalo mnoho lisů na sezamový olej. "Sezame, otevři se" (Alibabovo heslo, na které se otevíral loupežníkův poklad) bylo inspirováno způsobem, jakým zralá sezamová tobolka reaguje na sebemenší dotyk; doslova exploduje a vymrští svá semínka do prostoru.

PŮVOD
Indie nebo východní Afrika.

ROZŠÍŘENÍ
Turecko, Blízký východ, Východní Indie, další části Asie, zvlášť Myanmar (bývalá Barma) a Japonsko.
• Afričtí otroci sezamu říkali .,benné" a přivezli si ho do USA.
• V současné době sezam roste ve většině tropických, subtropických a jižních mírných pásmech.
• Ročně se vypěstuje kolem 3,84 milionu tun; hlavním vývozcem je Myanmar, který vyprodukuje přes 722 900 tun semínek (což činí téměř pětinu světové sklizně), ihned za ním je Indie a Mexiko.
• Největším dovozcem je Japonsko, následuje Čína, USA, Kanada, Nizozemsko, Turecko a Francie. • 75 procent mexické úrody sezamu spotřebuje řetězec McDonald.

CHUŤ
Oříšková a aromatická.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
Semínka se melou do mouky nebo se přidávají celá do chleba, rohlíků, baget, sušenek či sladkých tyčinek.
• Dávají se do salátů, polévek, nudlí.
• Hodí se k uzené rybě, humrovi, kuřecímu a vepřovému masu, zelenině.
• Mají své uplatnění v másle, ztužených tucích a margarínu.
• Používají se při pečení moučníků, výrobě zmrzliny a čokolády.
Pasta ze semínek se přidává do omáček.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Lidé by tato skvělá semínka skutečně měli zařadit do svého jídelníčku. Sezamová semínka jsou bohatá na měď, která zpevňuje cévy, vápník, který chrání kosti a střeva, a železo, které dodává energii. Jejich speciální Iignanová vláknina a fytosteroly podporují kardiovaskulární systém, protože udržují hladinu zdravého cholesterolu a krevní tlak.

VÍCE O JÍDLE
Semínka i olej jsou nepostradatelné v čínské kuchyni. Sezamový olej je hlavním kuchyň s kým tukem v Koreji a Číně- podobně jako olivový olej ve středozemní kuchyni. Olejem se ochucují dipy a marinády. Sicilským vánočním dezertem (ačkoli pochází z arabských zemí) je sladký nugát- sezamová semínka se spojí medem a servírují na pomerančových listech .

DALŠÍ POUŽITÍ
Číňané používají černá sezamová semínka, aby si zachovali mladické zdraví. Masáže sezamovým olejem pomáhají cirkulaci krve, zklidňují nervový systém a ulevují od stresu.

VĚDĚLI JSTE?
Guinessova kniha rekordů zaznamenává nejdelší báseň na světě zapsanou na sezamovém semínku (28 čínských znaků), kterou vytvořil miniaturista Chen Forng Shean (narozen 1956). Kantonská sladká polévka z černých sezamových semínek (tang sui) dokáže zastavit šedivění. Sezam umí přežít v poušti, snáší dlouhá sucha, vysokou teplotu i monzunové deště. V Indii jsou semena posvátná, vkládají se do pohřebních uren jako symbol nesmrtelnosti. Na egyptských freskách můžeme vidět, jak pekaři posypávají těsto sezamovými semínky. Semínka se naš lai v tutanchamonově hrobce. Korejské jídlo sannakji sestává z kousků živých chobotnic podávaných se sezamovým olejem; někdy se chapadla, která se ještě hýbou, nebezpečně přisávají v krku. Budete-li miminko masírovat sezamovým olejem, dobře vám usne. Sezamový olej je jednou ze složek mýdel, lubrikantů a kosmetiky.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro léčbu cukrovky, rakoviny, roztroušené sklerózy, Huntingtonovy choroby, stresu, bolestí hlavy, migrény, chudokrevnosti, vysokého cholesterolu, krevního tlaku, střevní zácpy, premenstruačního syndromu, střevních parazitů, sexuální výkonnosti. Prospívá srdci, kostem, zubům a zdravé pokožce. Detoxikuje organismus
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
12 článků v tomto tématu
13.08. 2018
767 čtenářů
Bylinky z vlastního výsevu
Jednoleté kuchyňské bylinky se dají snadno pěstovat v květináčích nebo plochých mísách na balkoně či na terase.
09.08. 2018
532 čtenářů
Stříhání levandule
Po odkvětu keříky zastřihněte Aby byla levandule pěkně kompaktní, potřebuje řez víckrát do roka. Nyní po odkvětu zastřihněte odkvetlá květenství až po první pár listů – keř znovu
02.08. 2018
539 čtenářů
Voňavá máta nejen na čaj
Máta existuje v mnoha podobách. Pro mátu peprnou (Mentha x piperita) je typická nejen osvěžující mentolová vůně, ale také chladivý efekt silic, které jsou v ní obsaženy. Zkuste si mátovou
30.07. 2018
1.05 kB čtenářů
Stříhání levandule v nádobě
I levandule v nádobě vyžaduje pravidelný řez na jaře a po odkvětu. Stonky s uvadlými květy ustřihněte a odstraňte přitom i část nového výhonu, aby se keř na tomto místě znovu rozvětvil.
28.07. 2018
1.46 kB čtenářů
Aromaterapie - léčení vůní
Silice neboli éterické oleje zklidňují psychiku a jsou vzpruhou pro obranyschopnost těla. Objevte nejvhodnější vůně, které vám přinesou klid, vyrovnanost, zdraví a spokojený pocit ze života.
24.07. 2018
578 čtenářů
Množení kuchyňských bylinek
Do množení víceletých bylinek, jako je rozmarýna, šalvěj, tymián, levandule a máta, se můžete pustit právě teď. Potřebujete ostrý nůž, propustný chudší substrát a malé květináče.
20.07. 2018
1.68 kB čtenářů
Blahodárná příroda
Osvědčené léčivé rostliny jsou vynikající pro šetrné domácí ošetřování. Některé z nich se zvlášť hodí pro ženy. Žluté květy měsíčků jsou už odedávna pokládány za „ženskou“
15.07. 2018
539 čtenářů
Sušení bylinek
Tymián a dobromysl pro pozdější využití sklízejte za slunného rána. Platí totiž: jakmile začnou včely a ostatní hmyz navštěvovat květy, je v rostlinách nejvyšší obsah vonných silic.
08.07. 2018
666 čtenářů
Gynostemma pentaphyllum - gynostema pětilistá
Léčivá rostlina: gynostema pětilistá Díky oživujícím, omlazujícím a imunitu posilujícím účinkům listů (čaj) je gynostema nazývaná také pětilistý ženšen. Je považovaná za rostlinu
07.07. 2018
1.58 kB čtenářů
Salvia - šalvěj
Šalvěj: ozdoba, léčivka i koření v jednom Šalvěj (Salvia) patří k nejrozšířenějším léčivým a kořeninovým rostlinám. Její sametové listy chutnají k mediteránním rybím a masitým
28.06. 2018
1.13 kB čtenářů
Výsev kozlíku
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je půvabná stínomilná trvalka, daří se mu však i v prosluněném bylinkovém záhonu s vlhkou a výživnou půdou.
27.06. 2018
1.34 kB čtenářů
Bylinky s citronovou a mátovou vůní
Alojsie trojlistá, známá také pod názvy lípie citronová nebo verbena citronová, je vynikající bylinka do osvěžujících čajů. Vytrvalá rostlina původem z Jižní Ameriky se u nás pěstuje
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
356 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
918 čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
211.98 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.06 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
3.70 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.26 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
110.74 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
60.62 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
3.64 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.29 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.45 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.79 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)