Rostliny: Sesamum indicum - sezam indický

Poslal(a) 13.10. 2017 13:51:29 (770 čtenářů)

SEZAMOVÁ SEMÍNKA
Ačkoli sezam indický byl od nepaměti známý v Africe a na Blízkém východě, slovo indicum v jeho latinském názvu znamená, že pochází z Indie. Rozhodně jsou o něm zmínky v raných hinduistických legendách. O této nejstarší známé olejnaté plodině (je uvedena mezi kořením již v egyptském Ebersově lékařském papyru starém více než tři a půl tisíce let), praví asyrské mýty z doby 3000 let před Kristem, že bohové se napřed napili sezamového vína, a až pak začali tvořit svět.

Sesamum indicum - sezam indický (KNIŽNÍKLUB)

Ve starověké Číně spalovali sezamový olej v lampách a jeho saze pak používali k výrobě tuší pro kaligrafii. Lampy plněné sezamovým olejem se rozsvěcovaly i v Babylonu, v časech, kdy ženy používaly sezam také jako základ parfémů, a pro zachování krásy a mládí jedly sezamová semínka s medem. Římští vojáci se živili stejnou pochoutkou, aby získali sílu a energii! Ve středověku se sezam vyvažoval zlatem. Na Blízkém východě se dochovalo mnoho lisů na sezamový olej. "Sezame, otevři se" (Alibabovo heslo, na které se otevíral loupežníkův poklad) bylo inspirováno způsobem, jakým zralá sezamová tobolka reaguje na sebemenší dotyk; doslova exploduje a vymrští svá semínka do prostoru.

PŮVOD
Indie nebo východní Afrika.

ROZŠÍŘENÍ
Turecko, Blízký východ, Východní Indie, další části Asie, zvlášť Myanmar (bývalá Barma) a Japonsko.
• Afričtí otroci sezamu říkali .,benné" a přivezli si ho do USA.
• V současné době sezam roste ve většině tropických, subtropických a jižních mírných pásmech.
• Ročně se vypěstuje kolem 3,84 milionu tun; hlavním vývozcem je Myanmar, který vyprodukuje přes 722 900 tun semínek (což činí téměř pětinu světové sklizně), ihned za ním je Indie a Mexiko.
• Největším dovozcem je Japonsko, následuje Čína, USA, Kanada, Nizozemsko, Turecko a Francie. • 75 procent mexické úrody sezamu spotřebuje řetězec McDonald.

CHUŤ
Oříšková a aromatická.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
Semínka se melou do mouky nebo se přidávají celá do chleba, rohlíků, baget, sušenek či sladkých tyčinek.
• Dávají se do salátů, polévek, nudlí.
• Hodí se k uzené rybě, humrovi, kuřecímu a vepřovému masu, zelenině.
• Mají své uplatnění v másle, ztužených tucích a margarínu.
• Používají se při pečení moučníků, výrobě zmrzliny a čokolády.
Pasta ze semínek se přidává do omáček.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Lidé by tato skvělá semínka skutečně měli zařadit do svého jídelníčku. Sezamová semínka jsou bohatá na měď, která zpevňuje cévy, vápník, který chrání kosti a střeva, a železo, které dodává energii. Jejich speciální Iignanová vláknina a fytosteroly podporují kardiovaskulární systém, protože udržují hladinu zdravého cholesterolu a krevní tlak.

VÍCE O JÍDLE
Semínka i olej jsou nepostradatelné v čínské kuchyni. Sezamový olej je hlavním kuchyň s kým tukem v Koreji a Číně- podobně jako olivový olej ve středozemní kuchyni. Olejem se ochucují dipy a marinády. Sicilským vánočním dezertem (ačkoli pochází z arabských zemí) je sladký nugát- sezamová semínka se spojí medem a servírují na pomerančových listech .

DALŠÍ POUŽITÍ
Číňané používají černá sezamová semínka, aby si zachovali mladické zdraví. Masáže sezamovým olejem pomáhají cirkulaci krve, zklidňují nervový systém a ulevují od stresu.

VĚDĚLI JSTE?
Guinessova kniha rekordů zaznamenává nejdelší báseň na světě zapsanou na sezamovém semínku (28 čínských znaků), kterou vytvořil miniaturista Chen Forng Shean (narozen 1956). Kantonská sladká polévka z černých sezamových semínek (tang sui) dokáže zastavit šedivění. Sezam umí přežít v poušti, snáší dlouhá sucha, vysokou teplotu i monzunové deště. V Indii jsou semena posvátná, vkládají se do pohřebních uren jako symbol nesmrtelnosti. Na egyptských freskách můžeme vidět, jak pekaři posypávají těsto sezamovými semínky. Semínka se naš lai v tutanchamonově hrobce. Korejské jídlo sannakji sestává z kousků živých chobotnic podávaných se sezamovým olejem; někdy se chapadla, která se ještě hýbou, nebezpečně přisávají v krku. Budete-li miminko masírovat sezamovým olejem, dobře vám usne. Sezamový olej je jednou ze složek mýdel, lubrikantů a kosmetiky.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro léčbu cukrovky, rakoviny, roztroušené sklerózy, Huntingtonovy choroby, stresu, bolestí hlavy, migrény, chudokrevnosti, vysokého cholesterolu, krevního tlaku, střevní zácpy, premenstruačního syndromu, střevních parazitů, sexuální výkonnosti. Prospívá srdci, kostem, zubům a zdravé pokožce. Detoxikuje organismus
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
12 článků v tomto tématu
22.04. 2018
195 čtenářů
Bylinková klasika
Snadno se pěstují, mají rozmanité využití a obsahují mnoho vitaminů i minerálních látek. Obzvláště na jaře jsou tak vítanými životabudiči.
21.04. 2018
123 čtenářů
Coriandrum sativum - koriandr setý
Nenáročná bylinka: koriandr Kvetoucí koriandr přitahuje hmyz: především pestřenky, ale i řadu dalších užitečných druhů. Jemné, před kvetením sklizené lístky jsou dobré jen v čerstvém
18.04. 2018
136 čtenářů
Borago - brutnák
Semenáčky brutnáku lze snadno přesadit Brutnák se za vhodných podmínek vysemeňuje a nekontrolovatelně se šíří po zahradě. Usídlí se kdekoli, jenom ne na správném místě.
12.04. 2018
404 čtenářů
Stínomilné bylinky
I v pološeru může vzniknout užitkový koutek. Některým vonným bylinkám se totiž nejlépe daří mimo dosah slunce.
09.04. 2018
131 čtenářů
Petržel v květináči
Petržel bývá během klíčení (trvá dva až tři týdny) často napadena plísní nebo virovým onemocněním.
09.04. 2018
250 čtenářů
Allium ursinum - česnek medvědí
Jak poznat česnek medvědí Česnek medvědí (Allium ursinum) patří na jaře k nejoblíbenějším planým bylinkám. Sbíráte-li jej v přírodě, buďte opatrní.
25.03. 2018
405 čtenářů
Vytrvalé bylinky - zkraťte a přihnojte
Výhony víceletých bylinek, jako je saturejka, yzop, tymián a levandule, rychle dřevnatí a nízké keříky se brzy začnou rozpadat. Seříznutím na jaře vrátíte rostlinám kompaktní vzhled.
13.03. 2018
267 čtenářů
Plané bylinky - jarní sklizeň bez práce
Rozhlédněte se po záhonech nebo v lese či na louce. Běžné kuchyňské i plané bylinky jsou plné vitaminů a právě teď je jich všude plno.
11.03. 2018
191 čtenářů
Teplomilné bylinky
Nabídka kuchyňských bylinek v květináčích je nyní nepřeberná. Než se pro některé rozhodnete, měli byste věnovat pozornost několika věcem.
07.03. 2018
394 čtenářů
Bazalka - pěstování
Budete-li chtít sklízet bazalku po celé léto, měli byste včas předpěstovat její sazenice. Od výsevu do první sklizně potřebují rostliny 8 až 10 týdnů. Důležité je počítat s tím,
06.03. 2018
283 čtenářů
Glycyrrhiza glabra - lékořice lysá
Lékořice lysá je vysoká rostlina s nachově bílými květy, má vínově červené lusky a dlouhé kořeny, které jsou pro svou bohatou chuť ceněné již více než tři tisíce let: měli ji v
23.02. 2018
303 čtenářů
Bylinky - výběr pro pěstování
Bylinky jsou voňavé, zdravé, výborně chutnají a navíc pomáhají při trávení. Nyní, v zimním čase, máme možnost více přemýšlet, co budeme vysévat, co budeme pěstovat. Takže je vhodná
Diskusní fórum / Bylinky a koření
05.04. 2018
399 čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
204.22 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
3.08 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
2.82 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
978 čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
107.49 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
58.42 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
2.83 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
1.81 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.77 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
9.35 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
4.17 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa