Pěstování zeleniny - raná zelenina (2)

Poslal(a) 12.03. 2018 10:21:48 (2003 čtenářů)

Mezi druhy zeleniny, která se vysazuje časně zjara (otužená, popřípadě nakrývaná před mrazíky), která nesnáší přímé hnojení, patří saláty, hlávkové čekanky, pekingské zelí. Těch by na takovém záhoně mohlo být klidně pět řádek, ve sponu cca 26 cm (řádky) x 30 cm v řádku. Protože zhruba stejný spon náleží i kedlubnám, můžeme je se salátem prostřídat. Abychom vyhověli potřebám kedluben, děláme pro ně hlubší jamku, do které přisypeme živný kompost nebo se zeminou v okolí rozmícháme dobře rozložený zkompostovaný hnůj, komerční kompost. Velkou jámu nemá cenu dělat, raná zelenina nemá nijak mohutný kořenový systém.

Pěstování zeleniny: Střídání rané zeleniny v záhonu

Pěstování zeleniny: Nakličování na světle, klíček cca 2 až 3 mm dlouhý, barva klíčku odpovídá odrůdě

Na záhonech, na kterých byl na podzim zarytý hnůj, vysazujeme sazenice košťálovin. Ranou kapustu (tři řádky, cca 35 cm od sebe), raný květák a zelí (dva řádky, 40 cm od sebe). Na kraj záhonu i do jeho středu je možné vysadit i několik raných kedluben. Sklízí se dříve než květák a zelí, nebudou překážet.

K výsadbě: Na zahradě můžeme sázet zeleninu do trojsponu. Tedy v jednom řádku dát první sazenici na ½ vzdálenosti od okraje, ve druhém na vzdálenost celou. Budeme mít sazenice „šachovnicovitě rozmístěné“, budou mít lepší přístup k světlu, budou se moci lépe rozrůstat.

Na hnojený záhon můžeme vysadit i velmi rané brambory. Pro urychlení sklizně je můžeme před výsadbou narašit (sklizeň se urychlí o cca 8–10 dnů), předklíčit (urychlení o dva týdny), předklíčenou sadbu i doma zakořenit, což zkrátí dobu do sklizně až o tři týdny. Brambory musíme bezpodmínečně chránit před mrazíky. Narašování se dělá cca tři týdny před výsadbou, na světle, v teplotách okolo 10 °C. Předkličování trvá 4 – 6 týdnů, na klíčku už jsou před výsadbou vidět zárodky kořínků. Sadba se probouzí týden v teplotách 12–15 °C, poté se nechává cca tři týdny na světle v teplotách 10–13 °C, na konci se týden otužuje v teplotách 6–8 °C. Takovou sadbu můžeme ještě asi týden před výsadbou zakořenit. Zasypeme hlízy vlhkým, sypkým substrátem. Ze základů kořínků se začnou tvořit kořínky. Vysazuje se v době, kdy zem dosáhla cca 10 cm pod povrchem teplotu 10°C. Půdu je možné nechat zahřát pod černou fólií, pod netkanou nebo perforovanou textilií. Na záhoně mohou být dva řádky, jednotlivé brambory opatrně klademe do rýhy jen 5 cm pod povrch ( 20-25 cm od sebe, na stopu,…) a motykou nahrneme hrůbek.

Pěstování zeleniny: Netkaná textilie připravená u raných brambor

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: pěstování zeleniny

07.02. 2018
1.70 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - rady do začátku (1)
07.02. 2018
2.08 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - rady do začátku (2)
12.03. 2018
3.01 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - raná zelenina (1)
10.01. 2018
2.89 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (1)
10.01. 2018
3.33 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (2)
08.04. 2017
3.90 kB čtenářů
Pěstování zeleniny na slunci
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
27.09. 2018
393 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
365 čtenářů
Tykve - pěstování
24.07. 2017
2.06 kB čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
2.86 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
07.01. 2017
1.80 kB čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
6.11 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
5.94 kB čtenářů
Česnek - pěstování
24.03. 2012
5.32 kB čtenářů
Hrách - pěstování
24.03. 2012
7.79 kB čtenářů
Řapíkatý celer - pěstování
03.07. 2018
12.23 kB čtenářů
Rajčata - pěstování ve skleníku
03.09. 2018
48.60 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
09.02. 2011
4.49 kB čtenářů
Salát - pěstování