Jeřabiny v kuchyni

Poslal(a) 14.09. 2018 11:36:14 (359 čtenářů)

Ze zářivě červených jeřabin si můžete připravit delikatesu s trpkou příchutí – jeřabinovou marmeládu: smíchejte 800 g sladkoplodých jeřabin (Sorbus aucupariaEdulis’) s 200 g jablek a 1 kg želírovacího cukru, podle chuti můžete přidat několik malviček „černého jeřábu“ (Aronia). Vše nechte 2 až 3 hodiny louhovat. Poté přiveďte směs k varu a za stálého míchání ji nechte 3 až 4 minuty prudce vařit. Horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic a dobře je uzavřete.

Jeřabiny v kuchyni (PIXABAY)

Náš tip: Pokud chcete připravit marmeládu z jeřabin načesaných v přírodě, uložte je přes noc do mrazáku, aby zesládly a byly stravitelnější.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

Foto Pixabay
12 článků v tomto tématu
18.09. 2018
837 čtenářů
Dřínky - aromatické ovoce pro znalce
Víte, že dřín obecný (Cornus mas) se řadí mezi ovocné dřeviny? Poskytuje totiž úrodu plodů zvaných dřínky. Navíc na jaře se velmi brzy rozvíjejí jeho žluté květy, a poskytuje tak
18.09. 2018
292 čtenářů
Rakytník - zpracování plodů
Plody rakytníku řešetlákového rychle zpracujte Na zahradě musíte mít nejméně dva keře rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), protože je to rostlina dvoudomá. Jedna samčí rostlina
16.09. 2018
1.20 kB čtenářů
Černé moruše chutnají čerstvé i v kompotu
Morušovníky mají dekorativní, dlanitě laločnaté listy. Jsou příbuzné fíkovníku a mají i podobné, jen poněkud menší listy.
16.09. 2018
320 čtenářů
Ořešák vlašský - řez
Když je ořešák vlašský už příliš veliký Naprostá většina dříve vysazených ořešáků byla vypěstována ze semen. Dnes jsou staré desítky let a jsou z nich mohutné, vysoké a široké
13.09. 2018
374 čtenářů
Slivoně - rady odborníka
Zdravý stromek od prvního dne Čeho si má člověk všímat při nákupu stromku? Už v ovocné školce věnujte pozornost kvalitě. Stromky musí mít certifikátem danou záruku, že neobsahují virus
10.09. 2018
871 čtenářů
Léčivá síla planých plodů
Na okrajích cest, ale i na loukách a stráních právě dozrává drobné, ale chutné ovoce. Stačí se na procházku vyzbrojit košíkem a pár kousků si natrhat
07.09. 2018
1.87 kB čtenářů
Slivoně - odrůdy
Modrý čas slív a švestek Vrcholí sklizeň sladkých slív a aromatických švestek. Velmi rané odrůdy se začínají sklízet už v červenci, další zrají postupně až do října. Rozmanitost
05.09. 2018
480 čtenářů
Slivoně - výsadba, pěstování
Kolik místa potřebuje strom slivoně? Záleží hlavně na podnoži Slivoně se vysazují na podzim, dokud je půda prohřátá. Jen v drsnějších polohách je lepší počkat s výsadbou do jara;
04.09. 2018
602 čtenářů
Ostříhejte ostružiníky
Řez odložte na jaro, co nejdřív však odstraňte větve napadené škodlivými roztoči.
02.09. 2018
763 čtenářů
Malus 'Era'® - jabloň, středně pozdní
Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí
01.09. 2018
833 čtenářů
Vysaďte maliníky
Z maliníků budete sklízet bohatou úrodu nejméně po osm sezon. Hrnkované sazenice můžete vysazovat od května do poloviny září. Na stanoviště, kde brzo začíná zima, však sázejte raději
25.08. 2018
866 čtenářů
Asimina triloba - muďoul trojlaločný
Paw-paw: exotické ovoce ze Severní Ameriky Plody paw-paw zrají na podzim. Jejich měkká dužnina chutí připomíná vanilku, banán a mango.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
03.09. 2018
529 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
507 čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.40 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.21 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.08 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.49 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
42.91 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.25 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.57 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
9.25 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
4.54 kB čtenářů
Jabloně - výběr letních odrůd
05.04. 2017
2.79 kB čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa