Prosinec - zelenina (2)

Poslal(a) 18.12. 2018 17:13:35 (5352 čtenářů)

Rychlení zeleniny
Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli – vysadíme ji o květináčku a dáme na světlo v bytě. Lze probouzet i kořeny petržele, listového i bulvového celeru, cibulky pažitky.

Prosinec - zelenina: Vlevo sedmidenní mungo, nad ním cizrna, pak ředkvička, čočka vojtěška ...

Klíčení semínek na jídlo
Vedle semínek určených na jarní výsevy jsou na trhu i semena zeleniny a například vojtěšky určená na klíčení a konzum. Ze zeleniny se takto využívá již zmíněná řeřicha a hodně často též ředkvička, ředkev, cibule, mungo, cizrna, čočka, hrách. Semena se důkladně se vyperou a namočí do teplé vody. Při pokojové teplotě se nechají ve vodě zhruba den (na světle nebo ve tmě). Pak se voda sleje. Semena se propláchnou, dají do nádoby, ve které budou ve tmě. Drží se v teple pokoje (více než 20 °C, ale ne přes 25 °C), několikrát za den se propláchnou stejně teplou vodou. Když klíčky dosáhnou žádané velikosti, rychle se zchladí a uloží v temnu do chladničky. Spotřebovat by se měla ve dvou–třech dnech. Pokud se zelenina nechá klíčit na světle, bývají ředkve a ředkvičky ostřejší, zelené lístky mívají lehce až nepříjemně nahořklou chuť. Podobné je to u cibule. Nijak výrazný rozdíl v chuti není u cizrny a hrachu, ovšem klíčky ze tmy jsou křehčí. Stejné je to u munga. U hrachu, čočky, cizrny se klíčení ukončuje, jakmile klíček protrhne obaly semene, u munga se může nechat růst déle. Delší klíček je mnohem jemnější, má zajímavou chuť. Za pět dní už se mladá rostlinka začíná zbavovat semenných balů. Ty se u munga nenechávají, z klíčků se odplaví. Delším klíčením v teple se zvyšuje riziko, že klíčky napadne nějaká houbová či bakteriální choroba.

Stejně jako mohou houbové choroby napadnout klíčky doma připravované, stejně tak mohou poškodit i zeleninu uskladněnou v sklepě. Proto je třeba ji občas prohlédnout, rostliny jevící poškození odstranit, pokud to ještě jde, urychleně je spotřebovat (nejíst nahnilou mrkev!, ale zelí, které má napadené vnější listy je po jejich oloupání ke konzumu vhodné).

Prosinec - zelenina: Ředkev, čočka, vojtěška, cizrna

Prosinec - zelenina: Mungo a směs luskovin

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: prosinec zelenina

18.12. 2018
3.05 kB čtenářů
Prosinec - zelenina (1)
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
1.19 kB čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
928 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
956 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
897 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
1.41 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
1.47 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
1.24 kB čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
1.24 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
1.03 kB čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
1.40 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
2.28 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba
03.09. 2018
55.46 kB čtenářů
Rajčata - pěstování