Bonsaje z hobby marketů, pokud jsou zdravé a v kondici není problém pěstovat dále. Osobně bych asi dával přednost nákupu v nějakém bonsai centru. (A docela nejraději si bonsaj vytvořím sám, ať už nakoupené či někde vykopané rostliny.)  Z jablečného semínka je to taky možné, ale chce to trpělivost. To bude nadlouho, ale je to krásná práce.smile
V Bonsaicentru jsem zakoupila hned 3 kousky bonsaií. Bohužel přepravce je nechal  pochopitelně mezi svátky v jejich nevytápěném skladu a dodal je mimo pořadí, protože před svátky se jim již nechtělo jezdit a tak, když dorazily, tak sice vypadaly velmi pěkně, ale po několika dnech oschly listy a opadaly a nic nepomohlo navrátit jim život. Velmi mne to mrzelo a kontaktovala jsem prodejce. Nutno podotknout, že z Bonasaicentra mi odepsali, že pošlou nové rostlinky, až pominou mrazy, a tak ještě věřím tomu, že reklamace, i když za toto nemůže Bonasicentrum, ale přepravce dopadne dobře a nové rostlinky pošlou. Poučení mám pro příště, v zimních měsících neobjednávat, protože ne každý přepravce ctí heslo, náš zákazník, náš pán.
Jinak jsem také slyšela o tom, že když chcete získat starší bonsai, tak se dá použít hodně nízko umístěná větev stromu, kdy se naruší v pásu kůra na této větvi a ta se zanoří do hlíny a zatíží a cca po roce, když se kontrolou zjistí, zda jsou zapuštěné kořeny se odřízne od původní rostliny a zasadí a tvaruje. Nevím, nezkoušela jsem to, to by nám asi musel potvrdit někdo, kdo má více zkušeností.
Pokud někdo má s takto vypěstovanou bonsaií zkušenosti, docela ráda bych si jeho zkušenosti přečetla.

Přestože Ministerstvo zdravotnictví pořádá každým rokem sběr prázdných makovic, přesto se s nimi střetávám na každém kroku.
Další informace v článcích o rostlinách
Bonsaje Bonsaje - co to jsou bonsaje?
V obchodech jsou k dostání nejrůznější miniaturní stromky s označením “bonsaj”. Jejich malá velikost ještě sama o sobě není zárukou, že se skutečně jedná o bonsaj. Podle asijských tradic představuje bonsaj malý, člověkem tvarovaný stromek vysokého věku …
Rebo Productions CZ | 25.11. 2007
Bonsaje Bonsaje
Nejkrásnější styly venkovních a pokojových bonsají - pěstování, tvarování a péče | Jednotlivé prvky tvorby bonsaje, japonské styly, stanoviště, péče a ochrana bonsají. Tvarování: nástroje, zpětný řez, drátování. Nákup bonsají, pěstování bonsají …
Rebo Productions CZ | 23.11. 2007
Venkovní bonsaje - zákoutí s bonsajemi, M. Němec, Tábor Venkovní bonsaje
Venkovní bonsaje rostou, na rozdíl od bonsají pokojových, v přirozených klimatických podmínkách. Zvláště vlhkost vzduchu a teplotu nemusíme žádným způsobem upravovat. Slunce a neustále proudící vzduch se postará o to, aby listy zesílily a rostliny byly odolné …
Rebo Productions CZ | 20.01. 2008