Dobrý den, stévie Stevia rebaudiana nemá zvláštní nároky na zeminu.Postačí běžný propustný substrát na pokojové květiny. Květináč použijte o průměru 14cm,rostlina vytvoří pěkný keř. Dobře snáší zpětný řez,takže pokud přeroste je ji možno sestřihnout a bude opět kompaktní. Zálivka střední(nesmí stát trvale ve vodě). Do května ji pěstujte v bytě na světlém místě. Poté ji můžete přemístit na zahradu,balkon apod. na slunečné stanoviště. Na podzim před příchodem mrazíků rostlinu opět přeneste do bytu. Podrobnější informace o pěstování můžete najít na našich stránkách v Encyklopedie-Koření,bylinky. Přeji mnoho úspěchů při pěstování a v případě jakýchkoliv dotazů,nás neváhejte kontaktovat. S pozdravem Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Dobrý den, na rostlinkách sladké trávy ( stevia rebaudiana), které pěstuji v květináčích na balkóně, se mi objevily mšice. Prosím o radu, jak a čím rostlinky ošetřit a kdy je možné pak sbírat lístečky. Mockrát děkuji za odpověď. HS
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Dobrý den, zřejmě se jedná o molice, kterým stévie bohužel docela chutná. Částečně pomáhá letnění rostliny a mechanické odstraňování. Jako chemickou ochranu lze použít přípravek Mospilan, po jehož použití je ale nutné dodržet tzv. ochrannou lhůtu a po tuto dobu nekonzumovat ošetřenou rostlinu. S pozdravem Jakub Krulich

Dobrý den/večer, zajímá mne " Stevia rebaudiana", kde (jestli) je možné ji pořídit (zakoupit či požádat o odnož). Jsem malý domácí morous a uvítám málomluvného společníka a kdesi jsem četl o "ošklivých káčátkách / kytičkách", že dokáží vyvážit ošklivost jinak, poradíte?
Nemám sice jako zdravotně postižený človíček mnoho financí nazbyt, ale snad bych pár korunek dal dohromady, děkuji za odpověď. tongue

garten napsal(a):

Dobrý den. Nedávno jsem si zakoupila stéviji a po několika dnech mi začala na listech flekatět a kroutit se.Prosím poraďte co s tím dělat. Nerada bych o rostlinky přišla. BE
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Dobrý den, jak je uvedeno i v návodu na pěstování stévie, tak rostliny na podzim většinou tzv.zatahují a připravují se na vegetační klid. Nadzemní část zasychá a stévie přezimuje v kořenech. V této době je nutné omezit zálivku, zalévat málo a zeminu nechat vždy před každou další zálivkou slabě vyschnout. Při přemokření uhnívají kořeny a následně celá rostlina. S pozdravem Jakub Krulich

Další informace v článcích o rostlinách
Stevia rebaudiana - stevia sladká Stevia rebaudiana 'Bertoldi' - stevia sladká
Ka-a che-e sladká tráva | Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye …
Stevia rebaudiana - stevia sladká Stevia rebaudiana - stevia sladká
Stevia rebaudiana patří do čeledi Asteraceae. Roste jako 60 - 100 cm vysoká bylina s polodřevnatými stonky. Květ je bílý, drobný (XI. – XII.). V našich podmínkách se nejlépe pěstuje jako tkzv, přenosná rostlina. Od jara do podzimu ji umístíme na slunečné místo …
Stevia rebaudiana - stévie sladká Stevia rebaudiana - stévie sladká
Stévie sladká: její léčivé vlastnosti a způsob pěstování Stévie (Stevia rebaudiana, Bertoni) je rostlina, kterou lze používat jako přírodní sladidlo, proto se jí přezdívá také sladká tráva, stévie sladká, stévie cukrová nebo medové lístky. Její listy …
Osiva-semena.cz | 30.01. 2012