Dobry den, minuly rok jsem si u vas objednala kamejku - krasne kvetla. Po zimne je vsak cela uschla, obcas se na stonkach zacinaji objevovat male lupinky, ale opravdu zridka. Je treba ji nejak sestrihat, nebo ji pomoci 'probudit se'?? Dekuji za radu R.

Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Dobrý den, nepomáhejte jí. Pokud ji nepoškodila tato nepříznivá zima,tak znovu obroste. U popisu rostliny uvádím,že je vhodná zimní přikrýka a ta tedy opravdu letošní zimu vhodná byla. Většinou kamejce nevadí tolik mráz, jako spíše přiliš vlhká zem,proto to doporučení. Záleží také na místě a zemině,kde je zasazena. Prostě uvidíte až opravdu přijde jarní počasí... Zdraví Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Dobrý den pane Krulichu! Objednala jsem si spíše nenáročné rostliny trvalky, které vyžadují hlinito písčitou půdu,ale u kamejky uvádíte drenážovanou půdu.To mám jako smíchat hlínu s kaménky a pískem? A jak se o ni nejlépe starat? Ještě jsem se chtěla zeptat, nikdy jsem ničím nehnojila skalku a květinové zahrádky,protože si vybírám spíše trvalky ,akorát v době květu rozpustnými hnojivy. Čím je mohu teď na jaře pohnojit? Děkuji Vám za radu. JK
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Dobrý den, u Lithodory - kamejky je nejkritičtější období v předjaří,kdy roztává sníh a jsou dešťové přeháňky. Pokud je půda příliš sléhavá a zamokřená,tak mohou uhnít kořeny. Proto je jistější při výsadbě dát pod rostlinu drenáž z drobného štěrku a ten přimíchat i do zeminy.Vůbec nejjistější je zimní přikrývka např. z listí nebo překrytí rostliny tabulkou skla,jako se to dělá u Lewisií. Skalkové rostliny není nutné hnojit. I v přírodě se spokojí s trochou země ve skalních štěrbinách,kamenné suti apod. Hnojení může vést k zbytečně bujnému růstu a může to mít také negativní vliv na mrazuvzdornost rostlin. Vzrůstnější trvalky můžete přihnojit běžnými hnojivy NPK,Cererit nebo zapravením granulovaného hnoje. Prošpěšná i když pracnější je také zálivka vodou rozpustnými hnojivy,např. Kristalon. S pozdravem Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Další informace v článcích o rostlinách
Lithospermum purpurocaeruleum - kamejka modronachová Lithospermum purpurocaeruleum - kamejka modronachová
Čeleď: brutnákovité (Boraginaceae) Bylina vytrvalá, drsně chlupatá, 30-50 cm vysoká. V zemi má dlouhé, zdřevnatělé, plazivé oddenky. Lodyh vyrůstá v trsu více, jsou květonosné nebo sterilní, které později poléhají a zakořeňují. V horní části bývají …
Rostliny na Znojemsku | 29.01. 2017
Lithodora diffusa 'Star' - kamejka Lithodora diffusa 'Star' - kamejka
Používané synonymum: Lithospermum diffusum Výška: 15 cm Květ: modrý, bílý okraj, V. - VII. Oblíbená kamejka, jejíž modré květy jsou obroubeny bílou barvou …
Lithodora diffusa 'Heavenly Blue' - kamejka Lithodora diffusa - kamejka
Jsou druhy rostlin,které uchvátí pěstitele na první pohled a nemůžou odolat jejich kráse a musí je mít na své zahrádce. Mezi ně patří beze sporu kamejka, která si každého získá záplavou nebesky modrých květů,které nemají na skalce konkurenci. Lithodora (synonymum …