Uskladnění zeleniny (2)

09.10. 2017 12:41:26 (Ing. Ivan Dvořák)
Téma: Rostliny / užitkové rostliny

Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme nať, odlomíme listy, necháme je oschnout, uložíme.

Uskladnění zeleniny: Smíšené kultury zimní pór na záhoně zůstane, celer sklidíme

Vitamíny na zimu za oknem
Vyryjeme i kořeny naťové petržele a celeru, pažitky na rychlení. Připravíme si petrželák a osadíme ho. Je lepší udělat to teď, aby bylinky při relativním dostatku světla venku ještě trochu zakořenily.

Venku zůstávají
růžičková a kadeřavá kapusta, spolehlivě přezimující zimní pór, zimovzdorná a ozimá zelenina (cibule, saláty, špenát, kozlíček, černý kořen). Někdo nechává venku i tzv. obří kedlubny. Mám špatné zkušenosti s bílými odrůdami. Ty dost často stále rostou a při větších mrazech jim namrznou „šťavnaté“ hlavy. V zemi můžeme nechat i mrkev, petržel a pastinák – jen tam, kde nehospodaří býložraví hlodavci – myši, hryzci, křečci… Až do větších mrazíků stále vegetují topinambury, čím později je sklízíme, tím větší výnos můžeme čekat. Můžeme je vykopat všechny, nebo jen to co do dvou, tří měsíců sníme. Pak vykopeme další. Stejně můžeme sklízet černý kořen. Zeleninu, kterou sklízíme i v zimě ze země přikryjeme vrstvou suchého listí a chvojím, pór prosypeme vrstvou cca 20 cm listí. Mezi polníček můžeme dát větve. Ty budou na sobě nést netkanou textilii, kterou natáhneme před napadnutím sněhu. Usnadní se tím jeho sklizeň v zimě. Stejně můžeme zabezpečit i porosty ozimésaláty, cibuli.

Natě, listy
Po sklizních zbývá velké množství natí, listů. Pokud jsou napadené chorobami, raději je kompostujeme (horký kompost) nebo je dáme do bioodpadu, který sbírá obec. Zdravou hmotu můžeme zkompostovat, zkrmit drobným zvířectvem nebo je zarýt jako zelené hnojení samostatně, či s hnojem, kompostem. Vhodné je dodat k zarývané hmotě nějaké živiny, důležitý pro rozklad je zejména dusík.

Rýpeme
Při rýpání můžeme do země zapravit i nějaká hnojiva. Organická či anorganická. Hnůj by měl přijít do země jiný rok než vápenec či jiné vápenaté hnojivo. Podle oblasti zarýpáváme organiku do různých hloubek. Na lehkých, písčitých půdách hlouběji než na těžkých. Organická hmoty by měla být ve vrstvě, která je dobře zásobená kyslíkem, aby se hmota rozkládala aerobně.

Vysazujeme, vyséváme
Vysadit můžeme ozimé odrůdy zeleninykelímků, sazenice vytrvalých druhů zeleniny (reveň, chřest, libeček, bylinky,…) do správně vyhnojené a připravené půdy Vysévat ještě lze kozlíček a též černý kořen. Někde dokonce i špenát, mrkvičku.

Uskladnění zeleniny: Česnek LUMÍR. Česnek se skladuje v chladu a suchu.

Text a foto ing. Ivan Dvořák
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10223-uskladnění-zeleniny-2/