Rostliny: Cuminum cyminum - římský kmín

09.10. 2017 13:26:04 (Knižní klub)
Téma: Rostliny / bylinky a koření

Šabrej kmínovitý, bylina, jež patří do stejné čeledi jako petržel, má malé bílé nebo růžové květy v okolíku a tuhá, podlouhlá žlutohnědá semena s olejovými kanálky. Římský kmín se pěstuje přibližně čtyři tisíce let, zmiňuje se o něm i bible, a to nejen jako o koření, ale také jako o platidle. Pro své protiplísňové vlastnosti se používal při mumifikaci egyptských faraonů. Ve starém Řecku byl stále na jídelním stole, stejně jak je to dnes zvykem v Maroku. Ve středověku se z něho stal symbol lásky: svatebčané si ho vkládali do kapes a vojáci odcházející do války si s sebou nesli bochník chleba s římským kmínem, který jim upekly jejich ženy.

Cuminum cyminum - římský kmín (KNIŽNÍKLUB)

PŮVOD
Egypt, Turkmenistán a oblast východního Středomoří.

ROZŠÍŘENÍ
lndie (která je dnes hlavním vývozcem), dále Sýrie, Turecko, Čína, Írán, Tádžikistán, Maroko, Mexiko, Chile, Sicílie a Malta.

CHUŤOříšková, pepřová, trochu nahořklá chuť, zanechává na jazyku mírné pálení.
Klasický kmín je sladší a jemnější.

VYUŽITÍ V KUCHYNI • Najdeme ho v jihoasijské, severoafrické, perské, mexické a latinskoamerické kuchyni.
• Bývá součástí kořenících směsí chilli a kari, přidává se do indické kormy a masaly, dušených pokrmů, polévek, kořeněných šťáv a omáček.
• Dále se může použít na hovězí a jehněčí maso, drůbež, ryby, do avokádových pomazánek, fazolí, zelí, na restované brambory, do tvrdého sýra, rýže, nakládaných okurek, zapéct v chlebu, sypat na rajčata.
• Také se s ním zdobí čokoláda a těsto.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro lepší trávení a vstřebávání živin. Proti chudokrevnosti i běžnému nachlazení. Pro povzbuzení chuti k jídlu a vnímání chutí. Pro lepší zrak, větší sílu, zvýšení laktace (produkce mléka), srážení horečky, při průjmu, proti zvracení. Ke zmírnění otoků, při potížích spojených se šestinedělím. Jako prevence srdečních chorob, plynatosti. Zvyšuje obranu proti vzniku rakoviny, obzvlášť proti nádorům žaludku či jater. Chrání před vznikem cukrovky, epilepsie, podporuje imunitní systém a má antimikrobiální účinky. Říká se, že směs z mletého římského kmínu, pepře a medu působí jako afrodiziakum. Je nedocenitelným zdrojem železa, vápníku, mědi, draslíku, manganu, selenu, zinku a hořčíku.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Římský kmín je zahřívací koření, doporučuje se ženám při menstruaci, těhotenstv í a kojení- hojně zásobuje tělo železem, které podporuje krvetvorbu. Také zklidňuje zažívací ústrojí, pomáhá potlačovat obtíže spojené s refluxížaludku, zácpou i průjmem. Podobně jako mnoho jiných druhů koření je rovněž vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti chorobám.

VĚDĚLI JSTE?
Do Ameriky přivezli římský kmín španělští a portugalští kolonizátoři. Indie vypěstuje 70 procent světové produkce, přičemž 90 procent své úrody zkonzumují Indové sami (což představuje 63 procent celosvětové produkce římského kmínu). Římský kmín se přidává i do ptačího zobu. Ve starověkém Římě byl symbolem nenasytnosti. Tuto nelichotivou přezdívku si vysloužili císaři Marcus Aurelius a Antoninus Pius, kteří prý byli chamtiví. Ve středověku se věřilo, že římský kmín zajistí, aby slepice (a milenci) "nezanášeli".
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10225-cuminum-cyminum-římský-kmín/