Rostliny: Elettaria cardamomum - kardamon

10.10. 2017 12:07:01 (Knižní klub)
Téma: Rostliny / bylinky a koření

Elettaria cardamomum a Amonum subulatum
Má intenzivní květinovou vůni a je třetím nejdražším kořením na světě, hned za šafránem a vanilkou. Řecký filozof Theofrastos, otec botaniky, popsal ve čtvrtém století před naším letopočtem dva druhy: kardamovník obecný (kardamom pravý, Elettaria cardamomum) se světle zelenými tobolkami (mohou být i vybledlé doběla) a nepálský amom černý (Amomum subulatum), který je ostřejší. Tenoučká vnější slupka tobolek skrývá malá černá semínka.

Elettaria cardamomum - kardamon (KNIŽNÍKLUB)

Staří Egypťané používali kardamom pro léčení, při různých rituálech, k balzamování mrtvých i k čištění zubů. Asyřané, Babyloňané, Řekové a Římané oceňovali jeho dobré vlastnosti v parfémech. V Konstantinopoli ho objevili Vikingové a odvezli s sebou do Skandinávie.

PŮVOD
Jižní Indie a Pákistán.

ROZŠÍŘENÍ
Severní Írán a Řecko, dále Indie, Bhútán, Nepál, Pákistán a Šrí Lanka.
• Největším producentem a vývozcem je dnes Guatemala.

CHUŤ
• Silná, aromatická vůně po citrusech a pryskyřici.
Kardamom (Eiettaria) má chladivou, mátovou příchuť.
Amom (Amomum) je ostřejší, voní po kafru a kouři.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
• Je vhodný k přidání do polévek, rýže, kari omáček, k masu i do karbanátků, do fazolí, těsta, dezertů, ovocných salátů, sladkého chleba, koláčů, čokolády, ovesné kaše, kořenitých a bylinných čajů, likérů a zmrzliny.
• Bývá součástí směsí koření se zázvorem a kurkumou, s novým kořením, pepřem, skořicí, hřebíčkem, fenyklem, paprikou a šafránem.
TRADIČNÍ POUŽITÍ
Pro léčbu krčních infekcí, zánětů zubů a dásní, městnání krve v plicích a tuberkulózy, zánětů očních víček, astmatu a úpalu, hadího uštknutí a štířího bodnutí, střevní zácpy, úplavice.
Rozpouští ledvinové a žlučníkové kameny. Uplatňuje se v tradiční čínské medicíně, ale také v indické (ajurvédské), pákistánské, japonské, korejské, nepálské a vietnamské. Ulevuje při přejedení a dalších zažívacích obtížích.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Jde o malé semínko, které však má mnoho co nabídnout. Dodává tělu antioxidanty potřebné pro boj proti ne mocem, stejně tak i řadu důležitých minerálů: draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, spolu s vápníkem nezbytným pro zdravé kosti a nervový systém. Je v něm zastoupen hořčík pro uvolnění svalů, i měď, která podporuje krvetvorbu. Stejně jako jiné druhy koření dodávají semínka také báječnou chuť jídlu.

VĚDĚLI JSTE?
Staří Egypťané si žvýkáním tobolek čistili zuby a osvěžovali dech. Žvýkat se dají i semena; společnost Wrigley přidává kardamom do žvýkaček pro neutralizaci dechových výparů. Podle tohoto koření jsou pojmenovány Kardamomské hory (Cardamom Hills) v Indii, kde kardamom ve velkém množství roste planě.
Ukázka z knihy Koření, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10226-elettaria-cardamomum-kardamon/