Zelenina nemusí být jen potravinou (1)

04.12. 2017 12:39:19 (Ing. Ivan Dvořák)
Téma: Rostliny / užitkové rostliny

Prakticky celý rok jsme se zabývali pěstováním tradičnějších ale i módním druhů zeleniny. Tradiční jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel v posledních cca 20 letech i cukety, módní (dříve pěstované, ale nijak v tisku neprotěžované) jako jsou různé dýně (např. hokaido – to se bez větší reklamy omezeně pěstovalo v České republice už v osmdesátých létech, tykev olejná, muškátová), lilky, celer řapíkatý, chřest, některé bylinky a asijská zelenina (kerblík, bazalka, saturejka, jedlá chryzantéma, čínské zelí, mizuna, listové a baby saláty,…). Časem se ukáže, co v té naší zahrádce poroste dobře a hlavně, co z toho, co vypěstujeme, bude rodina ochotně jíst.

Zelenina nemusí být jen potravinou: Lichořeřišnice - jedlá kytka

Zelenina nemusí být jen potravinou: Topinambur - brambory pro cukrovkáře

Postupně se můžeme zaměřit i na zeleninu, která nám může pomoct se zdravotními problémy. Tedy s jinými, než pomáhá zelenina obecně (dík obsahu vitamínů, vlákniny, minerálních látek…). Můžeme pěstovat jen rajčata s vyšším obsahem lykopénu, druhy, které obsahují látky podporující činnost některých orgánů našeho těla, pomáhají při léčení nemocí. Třeba opomíjené brukvovitékadeřávek, tuřín obsahují velké množství luteinu, který krom jiného dokáže snížit riziko rozvoje šedého zákalu, makulární degenerace. Více než tyto dva druhy zeleniny ho obsahují jen květy lichořeřišnice a syrové listy pampelišek. Lichořeřišnice je sice spíše brána za květinu, ale jako zelenina se neztratí. Jedlé jsou květy, listy, mladé plůdky se dají nakládat jako kapary, konzumovat se mohou i zralá semena. Pampeliška není jen plevel. Ve Francii se pěstují vybrané typy pampelišek, vhodné k jídlu přímo nebo po vybělení. Ty sice budou mít luteinu méně, ale nebudou tak hořké. Když se vrátím k tuřínu, tak ten pomáhá i proti dně. Po jeho konzumu se z těla vyplavuje více kyseliny močové než obvykle. Nemocným se tak uleví, postupně je může tuřín i vyléčit. Cukrovkáři mohou začít pěstovat černý kořen, čekanky a hlavně topinambur.

Zelenina dokáže zázraky. Teď v zimě máme příležitost hodně si číst, jak v knihách, tak na internetu (u počítačově gramotných), dozvídat se o zelenině víc než jen to jak se pěstuje, uchovává a zpracovává. Také je čas na poznávání chorob a škůdců, kteří se s námi v sezoně o úrodu dělili. Paměť je obyčejně nedostatečná, nevydá po čase potřebné podrobné informace potřebné k určení patogena, mnohem lepší je poškození zaznamenat pomocí fotoaparátu a v případě, že si neporadíme sami, zeptat se v nějaké poradně. A po jejich určení se pustit do hledání cest, jak se jich zbavit. Od těch nejspíše nejsnadnějších a nejúčinnějších – konvenčních, přes ekologicky šetrné (což se nemusí vylučovat) až po biologické, alternativní způsoby.

Zelenina nemusí být jen potravinou: Tuříny bělomasý MILEVSKÝ a uvnitř žlutá BRORA

Text a foto ing. Ivan Dvořák
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10383-zelenina-nemusí-být-jen-potravinou-1/