Kompostování - jak probíhá

07.12. 2017 10:29:25 (Knižní klub)
Téma: Údržba zahrady / zahradní substráty, rašelina

Kompostování je přírodní biologický proces, na němž pracují miliony droboučkých živočichů. Někteří z nich (například žížaly) jsou viditelní i pouhým okem, ale většina z nich má mikroskopické rozměry.

Kompostování - jak probíhá (KNIŽNÍKLUB)

Vhodné organismy se do vašeho kompostu nastěhují samy od sebe – budou-li zde pro ně vyhovující podmínky. Prokoušou se organickým materiálem, který budete do kompostéru vkládat, a budou ho tak dlouho rozkládat a štěpit, až nakonec vznikne nádherná tmavě hnědá hmota zemité vůně: kompost. Informace o zvířátkách, která mají tuto úžasnou práci na svědomí, najdete v kapitole Živočichové ve vašem kompostu v knize.

Kompostování je proces, který v přírodě probíhá neustále. Jen si představte, kolik listí opadává ze stromů, kolik rostlin schne a hyne. To všechno zkonzumují žížaly a zástupy drobných rozkladačů, a cenné látky, které se tímto procesem uvolní, se dostávají zpět do půdy a umožňují růst další generaci rostlin. A tento koloběh se stále opakuje.

Ve vašem domácím kompostéru tento přírodní proces řídíte tak, že probíhá upraveněji a efektivněji, abyste rychle získali požadovaný produkt. K tomu, abyste sami mohli kompost vyrábět, nepotřebujete do detailů znát všechny části tohoto procesu. Když však pochopíte, co se tam odehrává, bude vaše snažení úspěšnější, protože budete schopni podmínky ve vašem kompostu upravit tak, abyste vyrobili kvalitní koncový produkt.

Proces přirozeného kompostování
Rozklad organických (živých) materiálů v kompostu můžeme rozdělit na pět hlavních stadií. Nejlépe se pozorují při teplém kompostování, ale dochází k nim i při studených kompostovacích metodách. Každého stadia se účastní jiné organismy, uzpůsobené specifickým podmínkám, které v tu chvíli v kompostu panují. Přicházejí a mizí samy od sebe.

První fáze
Plevel, tráva, kuchyňské zbytky a další organický materiál, který vložíte do kompostéru, už obsahuje velké množství různých bakterií. Tyto bakterie celý rozkladný proces započnou.

Druhá fáze
Bakterie a další organismy mají dostatek potravy a rychle se množí. Do kompostu se nastěhují větší organismy (hmyz a žížaly) a začnou konzumovat rozkládající se organickou hmotu, a tím ji štěpí na menší a menší kousky. Veškerá tato činnost uvolňuje velké množství tepelné energie a kompost může být na omak teplý (pokud jste do něj přidali velké množství materiálu najednou). Když se kompost zahřeje příliš, žížaly a větší živočichové se odstěhují, dokud kompost opět nevychladne.

Třetí fáze
Tato fáze je ve znamení nejintenzivnější aktivity mikroorganismů a kompost se během ní skutečně hodně zahřívá. Bakterie činné v této fázi jsou uzpůsobené k životu za vysokých teplot. Teplo vznikající v této fázi dokáže zahubit semena plevelů, škůdce a choroboplodné zárodky. Dokonce i tehdy, když se kompost výrazně nezahřeje, už sama činnost mikrobů stačí zneškodnit mnoho zárodků rostlinných chorob, které se do kompostu mohly dostat. V této fázi dochází ke konzumaci hmoty, kterou jste do kompostéru dali, a jeho obsah se dramaticky sníží.

Čtvrtá fáze
Všichni živočichové, kteří se na procesu kompostování podílejí, potřebují ke svému životu vzduch. V této chvíli už může dojít ke spotřebování zásob vzduchu a vhodných zdrojů potravy, tudíž se průběh rozkladných procesů zpomalí. Teplý kompost vychládá a stěhují se do něj jiné bakterie a houby, které převezmou dílo teplomilných živočichů a pokračují v rozkladu.

Pátá fáze
Kompostovaná hmota se stále pomalu rozkládá, za nějakou dobu ji budete moci použít. Nic si z toho nedělejte, když v této fázi zjistíte, že máte kompostér plný žížal, svinek, mravenců a podobných tvorů. Všichni jsou součástí kompostovacího procesu a budou pracovat tak dlouho, dokud všechno nezpracují – vy byste však měli vyvézt kompost na zahradu už dávno předtím!
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10391-kompostování-jak-probíhá/