Kompostovací brázda

07.12. 2017 10:45:16 (Knižní klub)
Téma: Údržba zahrady / zahradní substráty, rašelina

VYUŽITÍ: Zbytky nevařené zeleniny a ovoce
Zbytky ovoce a zeleniny z kuchyně i zahrady včetně opadaných jablek a veškerých potravin, které jste zpracovali v bokashi kompostu, můžete jednoduše uložit do kompostovací brázdy, kterou vykopete v zahradě. Tuto metodu můžete používat přes zimu až do časného jara – a v létě sem vysadíte další plodiny, které budou využívat živiny a vlhkost uvolňovanou tlejícími zbytky. Tato metoda kompostování se nehodí pro těžkou a málo propustnou půdu.

Kompostovací brázda (KNIŽNÍKLUB)

Kompostovací brázda je vhodná k recyklaci stonků a listů zimní křížaté zeleniny (brokolice, zelí a růžičkové kapusty). Navíc tímto způsobem pohřbíte a zahubíte červce a molice, kteří se často vyskytují na starých rostlinách tohoto rodu. Na místě kompostovacích brázd se obvykle vysazují popínavé fazole, ale vhodnými plodinami jsou i cukety a různé druhy tykví, kterým prospívá výživné a vlhké prostředí.

Kompostování v brázdě
1. Pomocí kolíků a motouzu vyznačte, kde bude brázda končit a začínat. Vykopejte brázdu širokou a hlubokou přibližně jako váš rýč (asi 30 × 30 cm) a dlouhou dva metry. Vykopanou půdu navršte podél brázdy.

2. Postupně od jednoho konce k druhému do brázdy vyhazujte vhodný kuchyňský nebo zahradní odpad.

3. Vždy, když přidáte kompostovatelný materiál, zasypte ho malým množstvím vykopané půdy.

4. Když je brázda naplněna, zcela ji zakryjte zbylou půdou. Půda zde pravděpodobně vytvoří mírnou navýšeninu, která se postupně během přibližně dvou měsíců slehne. Na tomto místě můžete později vysadit fazole, cukety nebo jinou zeleninu.
https://www.profizahrada.cz/a/cz/10392-kompostovací-brázda/