Kdoulovec japonský

07.11. 2018 14:04:59 (Naše krásná zahrada)
Téma: Rostliny / keře a stromy

Oblíbeným okrasným keřem nebo stromkem je kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica).

Kdoulovec japonský

růžověšarlatově červené květy a citronově žluté plody, které jsou však tvrdé jako kámen. Dozrávají v říjnu, ale drží pevně na větvích. Čím déle je necháte na keři, tím intenzivněji budou vonět a lépe chutnat. Když však plody začnou padat nebo se očekávají mrazy, nastává čas ke sklizni. Využití plodů kdoulovce je podobné jako pravých kdoulí. Plody kdoulí i kdoulovců mají malou výtěžnost šťávy.

Náš tip: Plody kdoule a kdoulovce můžete zpracovat jako směs, například jeden díl kdoulovce a tři díly pravé kdoule. Můžete přidat i kyselejší jablka. Z této kombinace se dá připravit šťáva, kompot nebo želé.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

Text Vlastimil Šindelář, Zahrada Teplá; foto Iva Květinková, Tatiana Plešová, Jana Pastorová a Petr Urban
https://www.profizahrada.cz/a/cz/11350-kdoulovec-japonský/