Kalendárium: leden

03.01. 2019 17:48:38 (Ing. Ivan Dvořák)
Téma: Ostatní / zahradní kalendář

1. kontroly v zahradě
oplocení a poškození stromů okusem částí stromů nad zemí (řešení opravami)
přítomnost hlodavců podle děr a cestiček pod sněhem, na zbytcích trávníku v době bez sněhové pokrývky (řešení má více možností – pasti na chytání hlodavců, otrávené nástrahy, umožnění přístupu predátorům např. „domečky“ pro sovy, stanoviště pro dravé ptactvo, úkryty pro lasicovité, pro kočky…
uskladnění ovoce (zralost, poškození skládkovými chorobami, škůdcimyši ve sklepě chytáme do pastí, netrávíme je, hynou někde v ústraní, špatně se hledají a nepříjemně zapáchají!)

Kalendárium: leden - obrázky 1-3

2. práce v zahradě (podle počasí, „volného času“, tradice)
• je-li to pro nás důležité a považujeme-li to za nutné, můžeme kartáčem odstraňovat starou borku, lišejníky z kmenů a větví stromů či keřů, odřené je třeba spálit.
• můžeme zmlazovat keře rybízu
• můžeme hnojit trávník a stromy kompostem, dobře rozloženým hnojem, vápenatými hmotami
• končíme s řezem roubů peckovin (snad krom broskvoní, i když i přes to, že to není moc obvyklé a není to doporučované, mezi námi jsou přátelé jejich roubování jak na přirychlené podnože v ruce, tak za kůru v době první mízy…), řežeme rouby z jižní strany koruny, vyzrálé, jednoleté výhony (viz obr. A, B)
• začínáme či pokračujeme s řezem roubů jádrovin, řízků drobného ovoce
roubujeme v ruce jádroviny, peckoviny, rybízy a angrešty na meruzalku
• opravdu také při vhodném počasí můžeme vysazovat stromky, které jsme měli založené.

Obr. 1 a,b Evropská hrušeň Pyrus communis, odrůdy KONFERENCE a BOSCOVA LAHVICE. Výborné podzimní či pozdně podzimní hrušky. Jejich chuť je udržuje na výsluní, i když v podstatě nemají nijak atraktivní vzhled. Problém hrušek je, že nedozrávají postupně, ale v krátké době najednou. Jablka jedné odrůdy (podzimní a raně zimní odrůdy) můžete jíst delší dobu, nejprve dozrají ta velká, později menší. Hrušky dozrají a musí se spotřebovat ve velmi krátké době.

Obr. 2 ZELINKA CHLUMECKÁ letní odrůda, která je známá už někdy v 15. století. Hrušky, které jsou po dozrání velmi snadno stravitelné lze preventivně i „léčebně“ využívat k odstraňování zácpy, na mírnění trávicích problémů. Hrušky čistí střeva čímž snižují riziko rakoviny tlustého střeva, cení se jejich schopnost odstraňovat z těla jedovaté látky, podpora krvetvorby, úprava hospodaření vodou v těle.

Obr. 3 Uchování hrušek. Historicky se nejspíše největší množství plodů sušilo. Proto nevadilo, že byly malé. Sušily se celé nebo jen půlené. Sušily se letní, ale i podzimní hrušky, které mají velmi krátkou dobu uchovatelnosti. Sušené a drcené hrušky byly vedle medu dalším „sladidlem“ (pracharanda). Dělala se z nich povidla, populární byla a je pálenka z hrušek. Velmi časté je jejich zpracování do kompotů - jednodruhových i do směsí. V současné době, kdy máme dostatek cukru se hrušky i kandují, suší proslazené.

Obr. 4 Mnohem atraktivnější LUCASOVA navazuje dobou konzumu na KONFERENCI. Na zahradě si i na jednom stromě můžeme vytvořit předpoklad pro konzumaci hrušek od července či srpna až třeba do března.

Obr. 5 Obecně známých historických, pocházejících z Francie, Belgie, Nizozemí – v Čechách už tradičně pěstovaných – a hlavně novějších českých a slovenských odrůd je velký výběr. Některé jsou atraktivní svou velikostí, jiné svým vzhledem. Příkladem je odrůda DICOLOR, možná další v řadě, které by mohly být na jednom stromě. Ta by se jedla až po LUCASOVĚ, v dobrém sklepě vydrží do února.

Obr. 6 Asijské hrušně nabízejí obohacení sortimentu odrůd o další výtečné chutě a aroma. Jsou křehké, zráním neměknou jako ty naše tradiční. Při přezrání hnědnou a měknou od středu, ztrácejí chuť i šťavnatost. Odrůdy se světlou, hladkou slupkou jsou obyčejně „jen“ sladké a šťavnaté, tmavé „rzivé“ mají navíc aroma. Někdy se jim říká likérové či rumové hrušky. Na obrázku je odrůda SHINSU. Asijské hrušně lze kompotovat, sušit (i když se to pro jejich šťavnatost nezdá). Určitě jdou i kvasit na pálenku, možná už má někdo zkušenosti, jestli si pálenka neuchová aroma rzivých odrůd.

Kalendárium: leden: obrázky 4-6

Text a foto ing. Ivan Dvořák
https://www.profizahrada.cz/a/cz/11409-kalendárium-leden/