Cibuloviny, hlíznaté rostliny - poradna

Téma
Hvězdník - amarylis

Amarylis - pěstování

Opět mi nevyketl Amarylis. Do listopadu jsem ho nechala na balkóně,dodávala hnojením živiny. Hnojení i zálivku jsem omezovala,dokud listy tzv.nezavadly.Potom jsem cibuli vyndala z květináče,očistila,umístila do tmy a chladu. V prvním týdnu února jsem Amarylis zasadila a mírně začala zalévat a hnojit…

Anemone coronaria - pěstování ze semene

Dobrý den, prosím poraďte mi s výsevem Anemone coronaria. Mnohokrát děkuji. K Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Anemone hollandia - přezimování

Dobrý den, prosím o radu, zda je možné nechávat sasanky (jmenovitě Anemone Hollandia)přes zimu venku, nebo je nutné je na zimu vyndat. Pokud je nutné je vyndat, kdy se na jaře opět sází? Děkuji. ZM Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Áron - pěstování

Obrázek této květiny " Arum italicum" áron me upoutal hned. V popiskach stalo,ze se jedna o stalezelenou kvetinu s dekorativnimi exotickymi listy i kvety.. kdosi mi rekl že je jedovata. Ma nekdo zkusenosti s touto rostlinou?dekuji

Begonie - pěstování

Výsadba hlíz Mají-li begonie už od května kvést, musí se jejich hlízy vysazovat už od konce února do čerstvé zeminy. Při 20 °C začnou na světlém stanovišti rašit. Zpočátku však potřebují jen málo závlahy. Rada z rubriky Co je důležité v únoru Begonia x tuberhybrida - begonie hlíznatá Begonia…
Begonie

Begónie - pěstování

Kontrola hlíz Hlíznaté begonie nyní předpěstujte na teplém světlém místě ve vlhké půdě, jinak by vykvetly příliš pozdě. Kromě toho pravidelně kontrolujte přezimující hlízy mečíků a jiřinek, zda netrpí houbovou chorobou a nehnijí. Rada z rubriky Co je důležité v únoru
Brambořík jarní

Brambořík - množení

Dotaz: Prosím o radu,jak rozmnožovat brambořík. Odpověď: Výsevem od konce léta do jara. Bramboříky klíčí ve tmě. To znamená, že po výsevu nádobku přikryjte (teplota asi 18-20ºC). Takto můžeme množit po celý rok. Mladé rostliny potřebují mnoho světla. Také je možné množit bramboříky dělením…
Brambořík

Brambořík - péče po odkvětu

Přinesla jsem si domů krásně kvetoucí bramboříky. Máte zkušenost, jak s nimi po odkvětu naložit, abych si je mohla nechat a znovu vykvetly?
Cibule kuchyňská 'Red Sun'

Cibule a hlízy - rozdíl

Dotaz: Jaký je rozdíl mezi cibulovinami a hlíznatými rostliny? Odpověď: Cibule se skládá z navrstvených slupek (např. Lilie, Hyacint, Řepčík...), hlíza slupky nemá, je to jeden útvar (např. Tulipán, Begonie, Crocus...). Allium cepa - cibule kuchyňská 'Red Sun' Gladiolus - mečík - hlízy mečíků

Cibule tulipánů

Dotaz: Slyšela jsem, že není nutné vyndavat a opět sázet zatažené cibule tulipánů - je to pravda? Mohu je ponechat několik let na stejném místě bez jakéhokoliv zásahu? Odpověď: Můžete, ale nebudou mít tak bohaté a četné květy, navíc se mohou stát zpestřením jídelníčku pro hraboše.

Cibuloviny - hnojení

Přihnojte cibuloviny Bujné jarní kvetení stálo tulipány, narcisy a další cibuloviny mnoho sil. Proto teď kolem rostlin rozprostřete zralý kompost. To rostlinám pomůže nasbírat novou sílu pro kvetení v příštím roce a uchovat si ji. Rada z rubriky Co je důležité v květnu
Cibuloviny v květináčích

Cibuloviny - jak je správně vysazovat

Krása jarních cibulovin Také posílám pár rad k sázení cibulovin. S jarem se k nám blíží nejenom pěkné počasí, ale také nadchází čas rozkvetlých záhonů plných jarních cibulovin. Sázení cibulovin je možné i brzy z jara. Vysadit si můžeme tulipány, narcisy, hyacinty, sněženky, modřence, bledule…

Cibuloviny - množení

Množení cibulovin po odkvětu Jakmile listy talovínů ( Eranthis), sněženek ( Galanthus), ladoněk ( Scilla) nebo modřenců ( Muscari) zvadnou, můžete jejich cibulky vyrýt a trsy rozdělit nebo oddělit jednotlivé cibulky. Vysaďte je na nové místo, kde od příštího roku pokvetou. Rada z rubriky Co je důležité…
Prvosenka bezlodyžná

Cibuloviny - pěstování v trávníku

Moc se mi líbí narcisy či tulipánky volně rostoucí v trávníku, jak mám tohle udělat?

Cibuloviny - přezimování

Dobrý den, prosím o radu, jak přezimovat cibule tulipánů, sněženek, ladoněk a krokusů? Ráda bych je vysadila pouze do květináče, mám to udělat už na podzim a uložit např. ve sklepě nebo to není vhodné? Děkuji za radu popř. na odkaz, kde bych tyto info mohla najít. M. Lohniská Dotaz z internetové…
Výsadba cibulovin

Cibuloviny - výsadba

Výsadba cibulovin, které kvetou v létě Od března můžete za příznivého počasí do propustné půdy sázet montbrécie, mečíky a lilie. Nezapomeňte cibule citlivé na mráz za chladných nocí přikrýt rounem nebo klestem. Rada z rubriky Co je důležité v březnu

Cibuloviny - vyzvedávání a skladování

Vyzvedávání a skladování cibulovin Do poloviny října je vhodné vyjmout hlízy mečíků ( Gladiolus) a dalších v létě kvetoucích cibulovin a hlíznatých rostlin, jako jsou např. ixie ( Ixia), dřípulka ( Sparaxis), tygřice ( Tigridia) nebo hlízy begónií ( Begonia). Hlízy mečíků se při sklizni vyrývají…

Cibuloviny vyjmutí z půdy

Poprosím o radu, chci změnit charakter záhonu, na kterém jsou i veškeré jarní cibuloviny. Mohu cibulky na podzim z půdy vyndat a po dané úpravě je do půdy opět vrátit, cca po 2 týdnech? Děkuji.
Šafrán setý

Crocus sativus - pěstování

Ahoj objednal jsem si 10 cibulek Crocus sativus, poradil by mi někdo, jak je mám pěstovat, kdo má s nimi zkušenosti? Jaké pěstební médium je nejvhodnější, jak často zalévat,atd? děkuji

Česnek pokojový

Dobrý den, mám od vás česnek pokojový. Dá se rozmnožovat? Např. tak že vyjmu z půdy cibulku? Může se střihat (obroste zase?)? Dá se sušit? Děkuji. K. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Denivka - pěstování denivek

Denivka - pěstování denivek

Denivky na své zahradě pěstujeme velmi rádi, zde najdete několik důvodů proč si je vysadit - Denivky podobné liliím probarví zahradu a dlouho vydrží. - Květ denivek vydrží rozkvetlý pouze jeden den, ale velké množství poupat je obvykle zárukou, že celá rostlina kvete po dosti dlouhou dobu. - Nepotřebují…
Kana, dosna

Dosna, kana - pěstování

Chtěla jsem se poradit, jak mám přezimovat dosnu?

Gloriosa - pěstování

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. V Holandsku som si kúpila hľuzu Gloriosy (Teda skôr hľuzičku asi 11 cm dlhú, priemeru cca 1,5 cm.) Bolo k nej priložené plastové vrecko so zeminou, ktoré ju zrejme malo súčasne chrániť pred poškodením. Chýba k nej však návod na pestovanie. Niečo som našla…

Gloxínie - pěstování

Prosím o radu, minulý rok jsem si koupila Gloxínii, byla nádherná, uchovala jsem proto hlízy, ale nevím kdy je opět zasadit do květináče, jakou mám použít zálivku a zda ji mám dát na slunné stanoviště.Děkuji za odpovědi.

Hlízy - uskladnění

Kontrola hlíz Hlízy jiřinek a mečíků uložené ve sklepě byste měli občas obrátit a prohlédnout, zda nejsou plesnivé. Pokud zjistíte napadení, je třeba je důkladně vytřídit. Rada z rubriky Co je důležité v lednu
Hyacint - pěstování

Hyacint - pěstování

Prosím o radu,jak dále postupovat s hyacinty, které nechávat vykvést za oknem. V zahradnictví mi poradili,ať ho do zahrádky zasadím až na podzim, aby ho v léte nepoškodili hlodavci. Takže zasadit zataženou cibulku až na podzim-a jak hluboko? Předchozí rok jsem zasadila už zatažený hyacint v létě a…
Hymenocallis Sulphur Queen

Hymenocallis - pěstování

Dotaz: Dobrý den, kdy sázet Ismenie a jak s nimi naložit přes zimu? Ismena, latinsky Hymenocallis, se na venkovní stanoviště sází od konce dubna, na slunné místo, cca 10 cm hluboko. Na podzim se pak cibule vyryje ze záhonu (stejný postup jako např. u jiřin nebo mečíků), vysuší se a uloží v teplé místnosti…
Jarní cibuloviny tulipány

Jarní cibuloviny - pěstování

Hledání nejteplejších míst Při procházkách po zahradě si všímejte, na kterých místech nejdříve roztaje sníh. Označte si je nebo zapamatujte: právě tady je ideální stanoviště pro budoucí výsadbu sněženek, talovínů a dalších časných cibulovin. Rada z rubriky Co je důležité v únoru

Jarní cibuloviny - výsadba

Je možné cibuloviny kvetoucí na jaře vysazovat i z jara? Nebo se to nemá dělat.

Jiřinka - řízkování

V první polovině února přeneste do tepla a na světlé místo hlízy jiřinek ( Dahlia) a matečné rostliny listopadek ( Dendrathema), abyste je mohli namnožit řízkováním. Rada z rubriky Co je důležité v únoru

5 článků v tomto tématu: Cibuloviny, hlíznaté rostliny

11.02.2022 Hippeastrum hybridum 'Sweet Nymph' - hvězdník
Hippeastrum hybridum Sweet Nymph - hvězdník: 11514
16.05.2019 Iris sibirica - kosatec sibiřský
Iris sibirica - kosatec sibiřský: 11489
16.05.2019 Iris pseudacorus - kosatec žlutý
Iris pseudacorus - kosatec žlutý: 11488
11.05.2019 Iris ensata - japonský kosatec
Iris ensata - japonský kosatec: 11487
11.05.2019 Iiris bucharica - kosatec bucharský
Iiris bucharica - kosatec bucharský: 11486