Srdcovka - ( Dicentra) už v záhonu nevypadá hezky, co s ní? Dočetla jsem se, že by měla v létě zatahovat, je konec července a na našem záhonu jen nehezky straší její suché výhony. Je vhodné jí sestříhat? Nebo doporučujete vysadit vedle Srdcovky nějakou rostlinu, aby tuto odkvétající  zakryla?
Před lety jsem jí ostříhala a přišla jsem o ni. Je  velice citlivá i na doteky. Koncem července by po ní nemělo být ani dechu ani slechu. Prázdné místo prý zaplní na jaře kolem srdcovky poházet semínka šater zední - nevěstin závoj, který zakryje odumírající srdcovku a pak zaplní prázdné místo po ní.  Vyvíjí se dost pozdě, tak že je dobrý na vystřídání. Nevěstin závoj je jednoletá rostlinka, která se sama vysemeňuje. Zkuste si příští rok vzpomenout na něžné, bílé nebo růžové drobounké květy šateru. Koupit semínka a uvidíte. Třeba za rok napíšete, že to byl dobrý nápad srdcovku kombinovat se šaterem.

Všechno jde tak, jak má jít.
Tulipánku, klidně stříhej. Na konci července klidně bez problémů... ale je fakt, že nechce moc pohybu kolem sebe a hlavně v jejím okolí - nekopat, neokopávat... Od té doby, co se tím řídím, je každým rokem hezčí a hezčí, větší a větší. Počkám až  polehnou listy, ustřihnu je - minulý týden:). A v jejím okolí opatrně sázecím kolíkem nasázím zvlášť pro tento případ ponechané aksamitníky. Mám je v malých sadbovačcích, takže nemusím dělat velké dírky. Zasadím, zaleju a ony se krásně rozrostou a kvetou do zámrazu. Na podzim vytrhám. Posbírám semínka a znova příštím rokem zaseju. Hlavně srdcovku na zimu přikryji chvojím a chvojí sundám až po posledních mrazících, když už srdcovka raší skrz něsmile. Je háklivá na jarní pozdní mrazík. Přejí úspěchy v pěstovánísmile
Děkuji, srdcovku jsem již zastřihla, tak snad nám na jaře vyraší. Plánujeme trvalkový záhon přebudovat, takže dle Vaší rady tedy s ní raději nebudeme hýbat. Ale máme tam např. hosty na sluníčku, což jim moc nesvědčí... Vymýšlíme nové osázení, co jak k sobě umístit a tak..Nakupujeme nové rostliny a keře a při plánování se nám už začíná kouřit z hlavy :-)
Srdcovku strihám, lebo čiastočne jej výhony zoschnú, no niektoré zostanú zelené. Je to škaredé. Hlboké okopávanie nemá srdcovka rada, lebo má plytko uložené dužinaté korene. Ale ak chcete prebudovať záhon, tak aj v tomto čase je vhodné obdobie. So srdcovkou mám dobré skúsenosti s presádzaním do 15.9.
Další informace v článcích o rostlinách
Dicentra - srdcovka Dicentra - srdcovka
Srdíčka do stínu karmínově rudých „srdíček“ vykukují bílé „kapky“ – srdcovka (Dicentra) dělá svému jménu v květnu a červnu všechnu čest …
Srdcovka - pěstování (PIXABAY) Srdcovka - pěstování
Kam se ztrácí srdcovka? V období květu, od května do června, je srdcovka nádherná (Dicentra spectabilis) středem pozornosti. Ale v létě je rychle po nádheře. Listy zežloutnou a postupně zasychají – rostlina zatahuje …
Dicentra 'Luxuriant' - srdcovka (READERS DIGEST VÝBĚR) Dicentra 'Luxuriant' - srdcovka
Nad ostrůvky bohatě členěných svěže zelených listů vyčnívají hrozny červených srdčitých květů. Období květu končí až na začátku léta. Mrazuvzdorná …