Charakteristika
Na světě existuje asi 2250 druhů červců, z toho v ČR žije asi 150. Jsou to rostlinní parazité, živí se rostlinnými šťávami. Přestože jsou jedněmi z nejvýznamnějších škůdců, poskytují také barviva používaná k barvení textilu a v kosmetice. Mimo barviv jsou jihoasijští červci také zdrojem šelaku. Vyznačují se viditelným pohlavním dimorfismem. Samice jsou vždy bezkřídlé, tykadla a nohy jim často chybí nebo jsou redukovány. Samci mají zakrnělý druhý pár křídel nebo jsou zcela bezkřídlí. Tělo červců je měkké, obrvené, 3-4 mm dlouhé. Pokrývá ho štítek z vosku vylučovaného voskovými žlázami, méně často hedvábný. Někteří červci jsou živorodí, jiní kladou vajíčka. [Wikipedie]
Doplnění SK: Na červce platí jedině postřik Substral Careo plus tyčinky do substrátu. je nutné přesadit rostlinu, bývají zalezlí i v kořenech - kořeny doporučuju propláchnout, vlhkost ty potvory vyžene. pak postříkat kořeny i celou kytku (pořádně, nebojte se toho, ještě mi to žádnou kytku nespálilo, používám i na mrňavé kytky i kaktusy a sukulenty). dát dál od ostatních rostlin a hlavně preventivně postříkat i všechna ostatní kvítka plus, jak už jsem zmínila, použít Careo tyčinky. Na červce mi nikdy nic jiného nepomohlo.
Rada ZK: Všechny viditelné škůdce setřete tamponem namočeným v lihu. Rostlinu ošetřete nějakým systemickým insekticidem - Mospilan, Substral Careo, nebo dotykovým na olejové bázi.
Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
Červci (Coccoidea)

Červci (Coccoidea)

Červci (Coccoidea)