Dobrý den,
pěstujeme olivovník uvnitř v pokoji a na listech se objevila bílá krupice... Bílé tečky se pak zvětšují a trochu žloutnou

Listy pak opadávají...

Zkoušíme Kuprikol ale zřejmě nezabírá...

Prosím nevíte někdo jak s tím bojovat?

Díky.
cz
Bílá krupice na listech olivovníku
Bílá krupice na listech olivovníku
Odpověď JB: Puklice

Odpověď MP: Doporučuji Substral Careo Granulát. Funguje na molice, puklice i jiný savý hmyz a zároveň hnojí. Já měl napadený oleandr i juky a tohle fakt pomůže.

Odpověď VM:  Nejlepší je dát si s tím práci ručně list po listů vlhkým hadříkem stáhnout a potom hadicí spláchnout.

Odpověď ZS: Je to zřejmě puklice. Kupuji tyčinky, které slouží jako hnojivo a současně je tam puklice vyobrazena jako škůdce, proti kterému působí. Já používám tyto tyčinky několik let, mají 100% účinek. Puklic jsem se zbavila.

Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
Puklice na bobkovém listu

Rada JHŠ: Puklice, nedá se jich zbavit. Já bobkový list musela vyhodit. Existuje jediný prostředek, kterým se mi podařilo se puklice zbavit, ovšem je to samozřejmě chemie (ničím bio se toho nezbavíš), takže pak už lze použít jen na okrasu. Asi si nebudeš chtít dávat bobkový list do jídla plný chemie. Jsou to insekticidní kapsle-tyčinky do hlíny, kterými se chrání a také hnojí. Puklice jsou totiž i v hlíně, takže žádný postřik nezabere.

Rada IJ: Já použila dle rady, rozvařit mýdlo, jar a přidat olej. Listy se zapatlaj a puklice se zahubí. Stříkat i zespoda a postříkat i zeminu. Déšť potom všechno umyje. Tak jsem zachránila asi metr vysoký bobkový list.

Rada AM: jsou to puklice a protože to chcete později konzumovat, tak bez chemie leda mechanicky - štětička vlhčená alkoholem a stírat dolů. Pořád dokola a furt.

Rada BH: Tu rostlinku napřed přesaďte do nového substrátu. Co nejvíc odrbte hlínu z kořenů a pak se budete muset věnovat těm "puklicím" na listech. Jsou ale i na větvičkách, tak je to na dlouho. Já je dotáhla s nějakou kytkou z obchodu a pak jsem je dostávala z Ficusu Benjamina. Hrozná práce. Tak hodně štěstí

Rada OJ: Puklice, zbavila jsem se jich tak, že jsem dala bobkový list do nevytápěného skleníku a přikryla jsem bublinkovou fólií a nechala i mrazech. Puklice to nepřežili.

Rada VH: Jestli máte malou rostlinku doporučuji namíchat si vodu s jarem a olejem třeba do kbelíku a nestydět se ji otočit vzhůru nohama a do té vody klidně na hoďku dvě ponořit. Mělo by je to zahubit. Takhle jsem zachránila svůj bobkáč když byl malinký a teď má okolo metru. Pak ho osprchujte. Když je malý je docela snadné puklice i mechanicky ošetřit. Na tom mém obříkovi se každé jaro taky nějaké najdou a normálně je seškrabávám nehtem nebo houbičkou na nádobí. Fungují o postřiky, ale to potom musíte na nějakou dobu zapomenout na používání v kuchyni

Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
cz
Další informace v článcích o rostlinách
Rostlinolékař - puklice (ATELIER PAPILIO) Rostlinolékař - puklice
Jak se rozmnožují puklice Puklice se většinou nacházejí na rubu listů či na řapících hostitelských rostlin, například oleandru. Dospělé samičky puklice oranžovníkové (Coccus hesperidum) jsou velké přibližně 4–6 mm a mají žlutohnědě skvrnitý štítek …