Datum: 28.–30. 6. 2024
Místo: Blatná, Nábřeží – ulice Na Příkopech
Byl jsem v Blatné v rámci akce Výstava růží - Art festival. Pátek jsem započal návštěvou pana Šípa ve Skaličanech v jeho růžové školce. Probrali jsme spoustu růžařských témat, domluvili se na naší další spolupráci, prohlídli si pole se sazenicemi růží pro letošní podzim i nově vznikající matečnici. Páteční podvečer se nesl v duchu prvního ročníku růžového sympózia, jehož jsem se aktivně zúčastnil prezentací olomouckého rozária a jeho sbírek. Sobota byla nabytá od rána až do večera. Byl jsem jedním z průvodců slavnostně otevřené stezky Blatenckých královen, společně s RNDr. Jiřím Žlebčíkem jsme v rámci poradny radili pěstitelům růží a mezitím jsem ještě zvládl živý vstup v Českém rozhlase České Budějovice. Programovým vrcholem akce byl skvělý koncert Tomáše Kluse s jihočeskou filharmonií. Nedělní dopoledne se neslo v duchu prohlídky Böhmovi vily a vzpomínek jeho potomků. Pro mě absolutně nejlepším zážitkem byla možnost vidět nedávno nalezené jmenovky k růžím, které sám Jan Böhm nechal vyrobit a používal je. Byly nalezeny v sutinách shořelé budovy nedaleko Böhmovi vily, která mu původně patřila. I takovéto, na první pohled obyčejné, smaltované jmenovky jsou zdrojem mnoha informací nejenom o Böhmových růžích, ale i o tom jak Böhm šlechtil růže. Jelikož mezi nalezenými jmenovkami jsou i takové co označovali dosud nepojmenované semenáče, potenciální nové odrůdy, které se na trh třeba vůbec nedostali.
Opravdu to byl velmi nabytý a všestranně inspirativní prodloužený růžařský víkend.