No - mně také letos jeden zemřel - zhruba 40 let starý keř. A vláhy bylo požehnaně - alespoň tady ve Slapech. Myslím, že ho udusila přílišná vrstva sněhu. Metr a půl vysoké keře byly slehlé úplně k zemi pod ním - ani to nedělalo v té vrstvě hrbol. Azalky a opadavý rododendron, které byly ve skupině s tím, co zemřel (mimochodem - neskutečně krvavě rudý a masitý, takový jsem jinde neviděla, takže věčná škoda), přežily - asi díky menší ploše listů. Byly prostě schopné se vztyčit ihned se začátkem oblevy.
Dobrý den...prosím o pomoc...dnes jsem podle  rady "vylomila" odkvetlé květy rododendronu,ale až nyní jsem se zde dočetla.že se výlom má provádět až 2-3 týdny po odkvětu....múj odkvetl před týdnem....Mám ho týden v zemi...jinak vypadá spokojeně..některé větvičky ještě mají další pupeny více či méně povylezlé....Prováděla jsem to opatrně,ale přesto se bojím,,že jsem svému miláčkovi mohla ublížit:(...Předem děkuji...
Marcelo.dobrý den...moc  Vám děkuji za odpověď....to jste mě uklidnila:-)
Také jsem přemýšlela nad tím,že v přírodě se o to nikdo nestará a Průhonice...to je opravdu nádhera:)
Tak ať se Vašim " Rodenům"-jak říká moje dcera- daří krásně a ještě jednou moc děkuji .Iva:)
Při vylamování květenství se občas stane, že zalomíte hlouběji a "jde" to i s novým výhonem, ale časem získáte zručnost a správný odhad, kde zabrat, aby květenství bylo pryč a výhony zůstaly ( podle přísloví : aby se vlk nažral ... ). Když začnete s vylamováním ihned po odkvětu, nejsou nové výhony ještě moc velké a tudíž nepřekážejí.
Jde to i nůžkami, ale to vyžaduje víc času, vhodně tvarované nůžky a pevnou ruku.

Ještě osobní poznatek k uhynulým, nebo nevyrašeným rhododendronům : Letos mi nevyrašila oranžová, loni přesazená azalka. Už jsem ji chtěl vyhodit, ale pod kůrou byla zelená - dal jsem jí tedy šanci a ona minulý týden vyrašila. Je tedy vhodné s likvidací raději počkat.
Kdo prosím poradí jak vylepšit tyto rhododendrony ,tak špatně vypadají po zimě i když jsou zasazené na správném místě a v rašelině, nyní jsem je přihnojila hnojivem určeným na rhododendrony a zalévám je 2x za týden co pro ně mohu ještě udělat. děkuji
cz
Rhododendrom
Rhododendrom
cz
Rhododendron
Rhododendron
cz
Rhododendron
Rhododendron
Berte prosím mé řádky jako dobře míněné rady, ne jako dogma - nemusím mít ve všem pravdu. Vzal jsem na pomoc odbornou lieraturu, a to : "Rhododendrony", autorka Alžběta Dostálová z Botanického ústavu ČAV v Průhonicích a "Pěstování okrasných stromů a keřů" od Viléma Waltra.
Podle nich rostliny na obr. 1 a 2 vypadají jako poškozené mrazem, po předčasném probuzení na jaře. Cituji z druhé jmenované knihy : " ... rostliny po poškození mrazem můžeme na jaře zmladit až do 5 až 6letého dřeva, na příznivém stanovišti i hlouběji. Seřezáváme je krátce nad rozvětvením, nejlépe jemnou pilkou - nůžkami bychom mohli dřevo naštípnout. Vzniklé rány musíme ošetřit" - konec citátu. Ošetřit nejlépe stromovým balzámem.
Rostlina na obr. č. 3 vypadá spíše na žloutenku, způsobenou, podle knihy "Rhododendrony", "nedostatečně kyselou půdou. Hlavní příčinou je nedostatek dostupného železa, které je nutné pro vznik chlorofylu. Doporučuje se aplikace citranu železito-amonného nebo chelátů železa do půdy nebo na list. Vzácně je žloutenka způsobena nedostatkem jiných stopových prvků. Také po příliš hluboké výsadbě mají kořeny málo vzduchu a projeví se chlorotické žloutnutí listů".
  Bylo by též vhodné, aby Vaše rostliny posoudil na místě nějaký odborník - zahradník. Mohla by pomoci i aplikace roztoku síranu železnatého ( t.zv. zelená skalice ) zálivkou.Vhodnou koncentraci roztoku bohužel nevím - to si budete muset zjistit jinde.
No vidíte jak se Vám vzpamatovali  wink  ! ! ! Gratuluji ! ! ! Můžete nám prozradit, co jste s namrzlými rododendrony udělala?  Co ten 3. 'žlutý' rododendron? Je taky v pořádku? Jaký je Váš závěr? Byla škoda způsobená mrazem nebo jim něco chybělo?

Všechno jde tak, jak má jít.
Další informace v článcích o rostlinách
Rhododendron 'Goldkrone' - pěnišník, rododendron Rhododendron 'Goldkrone'- pěnišník, rododendron
Goldkrone patří ke stále se rozšiřující skupině žlutokvětých rododendronů. Jeho květy jsou spíše zvonkovité, vanilkově žluté. Roste velice pomalu a kompaktně. 10leté rostlina má kolem 50 cm na výšku a maximálně 1 metr do šířky. Listy jsou oválné, špička …
Rhododendron 'Kokette' - rododendron, pěnišník Rhododendron 'Kokette' - rododendron, pěnišník
Rododendron Kokette vyšlechtil Hans Hachmann (†2004) v roce 1988 a jedná se o atraktivně kvetoucí odrůdu s přechodovou barvou květů. Okraje jsou sytě růžové a nepravidelným mramorováním postupně přechází do bílého hrdla. Barva je velice výrazná a rozkvetlý …
Rhododendron 'Rabatz' - pěnišník, rododendron Rhododendron 'Rabatz' - pěnišník, rododendron
Rododendron Rabatz patří k úspěšným počinům Hanse Hachmanna, co se týče sytě červeně kvetoucích odrůd. Rabatz vyšlechtil již v roce 1984 jako křížence mezi další úspěšnou odrůdou Erato a Double Date. Zářivá červeň byla při šlechtění docílena přítomností …