Dobrý den, právě jsem se vrátila ze zahrady a potřebuji poradit. Mám 5 keřů Caryopteris x clandonensis 'Inoveris' GRAND BLEU® - ořechoplodec. V létě a než odkvetl a opadal byl krásný ( hustý, pravidelný tvar i květ), ale teď je hnusný. Myslíte, že ho můžu seříznout již teď a ne až na jaře jak je všude uváděno?? Je popsáno, že namrzá nadzemní část, když ho seříznu nyní přežije, nebo ho mám raději nechat tak?? Moc děkuji za rady a názory a přeji krásný víkend smilesmile
Kniha "Pěstování okrasných stromů a keřů" od Viléma Waltra z r.1978 praví : I když výhony vždy neumrznou, každoročně je po skončení mrazů sestříháme na 3-5 cm dlouhé čípky. U starších keřů vystříháme i část staršího dřeva,abychom docílili bohatě kvetoucí okolíky a déletrvající květenství. Po 8-10 letech raději staré keře zlikvidujeme a vysadíme nové. Tolik citát. Podle téhož autora se množí dřevitými řízky,nařezanými ze spodní části výhonů, přezimovanými v nepříliš vlhkém substrátu v bezmrazé místnosti. Na jaře se napíchají do záhonu, zakořenělé je třeba na podzim vyjmout, přezimovat a na jaře opět zasadit. Pak už je možno je vysadit na trvalé stanoviště. Mladé,silné a dobře rozvětvené rostliny je možno i rozdělit.
Osobní zkušenost s jejich mrazuvzdorností nemám. Jmenovaná kniha říká" sestříháme po skončení mrazů",ale také: "na zimu chráníme před mokrem a mrazem dobrou přikrývkou z listí".Řešil bych to raději tak,že bych k nim přihrnul zeminu do výšky rýče,podobně jako se to  dělá u růží,na jaře po rozmrznutí země je teprve ostříhal.Můžete též udělat experiment - když jich máte víc,můžete některé seříznout ještě letos+přihrnout,některé jen přihrnout a neřezat,nebo některé nechat bez přihrnutí a přikrývky a ostatní zakrýt listím(v tom případě doporučuji ještě ovázat kolem listí chvojí,nebo síťovinu,aby listí neodvál vítr).Tak si vytvoříte zkušenost pro další roky.Uvítám,když mi na jaře sdělíte výsledek.
Loni mi keře přežily zimu i bez přikrývky a to byly v září zasazené, takže ještě ne moc zakořeněné. V neděli, když bylo krásně jsem je všechny seřízla max. o tu polovinu a dala jim trošku tvar, protože vypadali opravdu nevzhledně. Věřím, že přežijí bez úhony.  Děkuji moc za všechny rady.smile
Další informace v článcích o rostlinách
Právě kvete ořechokřídlec Právě kvete ořechokřídlec
Když se v pozdním létě otevřou temně modré květy ořechokřídlece clandonského (Caryopteris x clandonensis), přiláká jejich vůně do zahrady mnoho včel a motýlů …
Caryopteris x clandonensis 'Worcester Gold' - ořechoplodec, ořechokřídlec Caryopteris x clandonensis 'Worcester Gold' - ořechoplodec, ořechokřídlec
Worcester Gold je jméno další odrůdy ořechoplodce, který si vás získá nejenom bohatým kvetením na konci léta, ale i jasně vybarvenými listy během sezóny. Jsou úzké, nápadně žlutozelené a mají stříbřitě nazelenalý rub. Jsou při dotyku aromatické, jejich …