Pivoňka lékařská - Paeonia officinalis
Podsekce: Paeonia subsect. Paeonia
Čeleď: Paeoniaceae - pivoňkovité

Barva květů: barva květů červená

Tato pivoňka je 35 - 60 cm vysoká. Je to květina našich babiček. Má purpurově červené nebo růžové květy, 9 - 13 cm v průměru, zahradní odrůdy jsou často plnokvěté. Má ráda plné slunce. Je o ni známo, že nesnáší přesazování. Po přesazení potřebuje několik let, než se usadí a opět plně rozkvete.

Loni mi moc nekvetly. Poupata mi vyžraly kobylky ještě před rozkvětem. Letos stále pršelo, takže mi tráva spolu s plevelem na plácku mezi záhony vyrostla až 30 cm než jsem se dostala k tomu, abych ji posekala. Musela jsem ji sekat srpem, strunová sekačka to množství nezvládla. A při tom sekání jsem si všimla, jaké množství těch kobylek bylo v té trávě. Myslela jsem si, že letos nejsou. Loni jsem jich na pivoňkách nasbírala až 28 ks denně. Po posečení trávy ,shrabání a úklidu jsem navečer na pivoňkách v květech sesbírala 18 ks . Z toho vyplývá, že příští roky bych měla trávu sekat až po odkvětu pivoněk, jinak mi je kobylky sežerou sad Jak je vidět, píle se ne vždy vyplácí wink

Místo: Libanon
cz
Pivoňka lékařská (Paeonia officinalis)
cz

Pivoňka lékařská je 50 až 70 cm vysoká vytrvalá rostlina z čeledi Paeoniaceae s tmavě zelenými listy, které jsou složeny z 9 lístků s eliptickými až podlouhlými laloky. Počátkem léta se vytvářejí miskovité, lesklé, tmavě červené nebo růžově zabarvené květy.

Paeonia officinalis má ráda slunce, teplo a výživnou, kyprou zeminu. Snese i půdy vápenité. Bylinné pivoňky se množí ideálně v srpnu dělením nebo řízkováním. Na zimu lze k rostlinám přidat rozležený hnůj, které též slouží jako kryt před mrazy.
cz
cz
cz
Paeonia officinalis pochází z jihovýchodní až jižní Evropy. V České republice se pěstuje zejména na zahradách.

Mezi obsahové látky patří glykosidy a organické kyseliny.
cz
Další informace v článcích o rostlinách
Paeonia 'Doreen' - pivoňka lékařská Paeonia 'Doreen' - pivoňka lékařská
Pivoňka Doreen je nápadná odrůda s velkými, talířovitými, sytě růžovými okvětními plátky a bohatým středem plným zakrnělých žlutých plátků, jež se snadno zamění s tyčinkami. Květ se podobá japonským (dřevitým) pivoňkám, ale jedná se o trvalkový …
Paeonia 'Coral sunset' - pivoňka lékařská Paeonia 'Coral sunset' - pivoňka lékařská
Další korálově zbarvená pivoňka pochází ze stejné dílny jako Coral Charm. Jmenuje se Coral Sunset a Samuel Wissing na ní pracoval 26 let, než docílil takto překrásné hry barev. Nese tóny lososově růžové, světle žluté a v odpoledním slunci i meruňkově nazlátlé …
Paeonia 'Early Scout' - pivoňka lékařská Paeonia 'Early Scout' - pivoňka lékařská
Early Scout je zvláštní odrůda pivoňky lékařské, jež se svým olistěním podobá zakrslé pivoňce koprolisté. Vykvétá již v květnu menšími, sytě rudými, jednoduchými květy s bohatým středem žlutých tyčinek na pozadí jemného, hluboce vykrajovaného, sytě …
Paeonia 'Rosea Plena' - pivoňka lékařská Paeonia 'Rosea Plena' - pivoňka lékařská
Rosea Plena je bylinná, tzv. čínská pivoňka s výrazně růžovými, plnými květy. Stonky dorůstají 50-70 cm a při plném kvetení rostlina ocení jejich diskrétní podporu, aby pod svou tíhou nepadaly. Opadavé listy jsou středně zelené, dělené do velkých, podlouhle …