Dobrý den, pokud je banánovník již silně prokořenělý,tak je přesazení vhodné. Mladé rostlinky bych neodděloval,většinou je obtížné jejich odtržení od matečné rostliny,dojde k jejich poškození a úhynu. Banánovník přesaďte do většího květináče tak jak roste. Pokud vyrůstají nové rostliny,tak se mnohdy stává,že matečná rostlina časem odumírá. Je to přirozené a nejedná se o chorobu ani škůdce.To jenom abyste se nelekal. Zdraví Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Banánovník pěstuji již několik let.Velké sazenice, které mají asi 4 listy odděluji , většinou už mají dostatek kořenů.Musí se opatrně odtrhnout, aby na mladé rostlince zůstala větší část.Pokud mi vyrostla přímo na rostlině staré, přihrnula jsem zeminu a sazenice většinou vytvoří i část kořenů bokem,tu pak odříznu a nechám sazenici ve vodě.Vždy mi pustí další kořeny, potom se nasází do substrátu a jsou z nich krásně silné rostliny.Takhle jich rozsadím několik za rok.Velká rostlina je asi 150 cm .Má nádherné listy, ale bohužel plodů jsem se nedočkala.Moje teta má jiný druh a ta už sklízela dobré banány, ale zase nemá tak husté a pěkné listy, spíš jen kmen a korunu listů.
Dobry den, jak to tady ctu, dozvidam se ze jsou i nektere dvouleté druhy banánovníku???? To by vysvetlovalo ze ten muj se vzdy prvni rok zozjede, je naaaadheryny druhy rok zacne vyhanet boční výhonky a zacne skomirat a pres zimu uplne odumre .... je mi to lito, vzy se tesim z toho jaka je to krásná rostlina a pak bac a je po nem :-( Prosim o radu zda je to opravdu druhem, nebo zda je chyba v pesteni. dekuji
Další informace v článcích o rostlinách
Musa basjoo - mrazuvzdorný banánovník, banánovník Cavendishův Musa basjoo - mrazuvzdorný banánovník, banánovník Cavendishův
Tento druh banánovníku, pochází původně ze souostroví Rjúkjú patřícímu Japonsku, které se nachází ve Východočínském moři a je nejmrazuvdornějším banánovníkem na světě. Některé zdroje uvádějí, že při správném pěstování snese mrazy vyšší než …
Zahradnictví flos | 09.02. 2010
Musa - banánovník Musa - banánovník
Banánovník (Musa) je rod bylin z čeledi banánovníkovitých (Musaceae). Zahrnuje jak zakrslé druhy velké jen několik desítek centimetrů, tak zástupce náležící k nejvyšším bylinám světa (až 16 metrů) …
Garten.cz | 21.07. 2008
Musa - banánovník Musa - banánovník
Banánovníky (Musa) si nezachovávají zelené listy po celý rok. Při déletrvajících teplotách pod 12-15 °C mnoho listů zvadne a teprve na jaře rostliny nasadí nové …