Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu...
Ještě je sice chvíle času, ale nevím co mám zasadit na léto do truhlíků. Chtěla bych něco co nepřevisne jako klasické muškáty. I když jsou krásné. Na pergolu dám tradičně surfinky, ale na přední okna, máme je situovány všechny na východ, takže dopoledne sluníčko a pak stín. Tak ráda bych Vás poprosila o nějaké tipy na krásné kvítečko, které není náročné na pěstování, krásně kvete a nepotřebuje mnoho sluníčka. Moc děkuji za tipy a rady.
Dobrý den, začínám zahradničit, takže zatím sbírám zkušenosti a zkouším... Loni jsem si pod pergolu dala do truhlíků fuchsie, protože jsem někde četla, že snesou stinnější stanoviště. Pergolu máme na východní straně a slunce tam jde až chvíli navečer. Fuchsie jsem měla ale takové nanicovaté. Sice kvetly, ale rostliny se nijak zvlášť nerozrostly - představovala jsem si je jinak. Hnojila jsem je celou sezonu hnojivem na muškáty a balkonové květiny a i substrát byl na balkonové květiny. Nevíte někdo jak na ně? Jinak se na ně asi letos vykašlu :-)
Dobrý den, záleží také jaké jste fuchsie měla. Napíšu to naprosto neodborně. Vzrůstem jsou buď keříčkové, ty dle mojí zkušenosti moc nerostou, nepřepadají a nenadělají moc velkou parádu a jednu sezonu jsem také takové zakoupila. Pak převislé, ty se krásně rozrostou a jsou opravdu překrásné jak v truhlících, tak v závěsech. Zem by neměla vyschnout, hnojím je nejméně 2x týdně Kristalonem. Rostou krásně jak v polostínu, tak stínu, ale i na slunci. Marcela
Co se týče mě tak dříve jsme pěstovaly hodně petunie a surfinie, ale přešli jsme na klasické muškáty, jsou nenáročné na pěstování, nevyžadují tolik co petunie, a navíc když si vzpomenu na petunie když přišlo deštivé počasí tak vše bylo někdy i totálně zničeno, aby petunie dobře kvetly vyžadují rovněž pravidelné přihnojování a odstraňování odkvetlých květů. Muškáty také přihnojuji, ale nevyžadují takovou péči jako petunie.

Co se týče balkonovek tak já osobně doporučuji tyto:
Muškát - pelargonie páskatá ( Pelargonium zonale), gazánie ( Gazania), hvězdička přímořská ( Asteriscus maritimus), osteospermum, netýkavka ( Impatiens), voskovka ( Begonia semperflorens), sanvitálie plazivá ( Sanvitalia procumbens), fuchsie ( Fuchsia), kejklířka ( Mumilus), begonie hlíznatá ( Begonia tuberhybrida), žlutá kopretina ( Euryops pectinatus). Miloš