Mám u domu osázený tarásek, ale jeho konec je skrytý za domem ve stínu. A v tom je právě problém. Hlína tam je těžší, vlhčí, sluníčko tam příjde ráno tak na hodinu a večer totéž. Co za skalničky, rostlinky tam, nasázet, aby i ten konec hezky vypadal, eventuelně kvetl? Děkuji J.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Vhodných stínomilných trvalek je mnoho druhů.Doporučuji knihu "Stínomilné trvalky" -  autor Pavel Sekerka, vydalo nakladatelství GRADA v roce 2003. Je tam popsáno asi 200 trvalek vhodných do stínu,jejich nároky,množení a spousta jiných zajímavých věcí,včetně 112 barevných fotografií.
  Záleží na tom,jak je Vaše plocha velká,je-li Vámi a příchozími více navštěvovaná ( lidově řečeno : je-li na ráně ),nebo jestli je to část spíše "zastrčená" kterou jen nechcete nechat ladem.Jen tak "z hlavy" Vám mohu doporučit bohyšky( Hosta), kapradiny, čemeřice ( Helleborus), plicníky ( Pulmonaria), některé lomikameny ( Saxifraga), kopytník( Asarum).Naopak nedoporučuji konvalinky( Convallaria) - jsou sice pěkné na pohled,libovonné,ale těžko je pak udržíte v rozumných mezích - jsou velice agresivní a dokážou se svými výhonky dostat i pod kameny a zaplevelí Vám celý záhon. Totéž platí o barvínku ( Vinca minor). Tyto dvě rostliny snad jedině někam na okraj zahrady,kde jejich životaschopnost nevadí a mohou být i náhradou trávníku,který jinak ve stínu živoří.
cz
Asarum (Kopytnk)
Asarum (Kopytnk)
Dobrý den, Janko! Našla jsem si tuto starší diskuzi, protože se jedná o pro mě aktuální téma. Právě jsem si založila nevelkou suchou zídku (výška cca 50 cm, délka cca 3x3 m), těsně přiléhající k zděnému tarásku (viz foto). Sluníčka je tam pomálu (SV orientace). Vzhledem k tomu, že se v okolí pohybují malé děti (viz pískoviště), ráda bych, aby tam rostlo něco skonzumovatelného nebo přinejmenším nejedovatého. V těsném okolí mám už borůvku (v rohu zídky), převislou moruši, muchovník a měsíční jahody (nic z toho již není na fotu vidět). Za tipy budu moc vděčná! :-)
cz
Suchá zídka ve dvorku vesnického domku
Suchá zídka ve dvorku vesnického domku
Dobrý den, a co japonské sasanky, rozchodníky, bohyšky - těch je spoustu druhů( jsou již v předešlém emailu zmiňované), azalky, rododendron, bergenie, různé cibuloviny na jaře a v časném létě, hortenzie. Rostou i kvetou mi na takovém místě i denivky.Já mám záhony osázené opravdu hustě, abych nemusela moc hlídat plevel. Záleží tedy na Vás co se Vám líbí. A chce to také trošku experimentovat, jak se tam kytičkám bude dařit. Marcela
Další informace v článcích o rostlinách
Skalničky Skalničky
Není nutné mít tradiční skalku, abyste se mohli těšit ze skalniček. Tyto pestré rostlinky se skvěle hodí i do květináčů, okenních truhlíků a vyvýšených záhonů moderních zahrad. Právě tam vyniknou například modré hořce, huňaté polštáře lomikamenů …
Euromedia Group k.s. | 01.03. 2011
Skalničky: Levisie květnatá Skalničky
Přesto, že založení skalky patří mezi nejtěžší úkony v zahradě alespoň z hlediska správného založení a výběru rostlin, skalničky jako takové patří mezi nenáročné rostliny na pěstování …
Skalky & skalničky Skalky a skalničky
Plánování skalky, různé typy skalek a jejich umístění, použité horniny, suché zídky, výsadba, přehled nejkrásnějších skalniček, péče o rostliny, zalévání, hnojení, množení, řez a střih, ochrana rostlin …
Rebo Productions CZ | 03.12. 2008