Jerlín japonský převislý ( Sophora japonica "Pendula") se roubuje v předjaří na podnože základního druhu.To by možná pro schopného zahrádkáře nebyl problém - horší je,že semeno jerlínu u nás dozrává jen málokde,protože je zničí první mrazy dříve,než dozraje. Pokud se podaří semena získat,sklízí se v listopadu,musí se vyloupat z lusků a dosušit na vzdušném,ale nepříliš teplém místě - ponecháno v luscích by v nich mohlo předčasně vyklíčit.
  V dubnu necháme semeno nabobtnat  a vyséváme na chráněné záhony, klíčící semenáčky je nutno chránit před mrazem.Je sice možno vysévat i ve skleníku,ale tam je výsev ohrožen padáním klíčících rostlin,takže je nutná ochrana proti houbovým chorobám.
Když jsem šla dneska od zubaře, zkontrolovala jsem jerlín japonský v parku u řeky Malše. Stále nekvete. Když už jsem byla venku, namířila jsem přes Stromovku obhlédnout kirengešomu. Jerlín ve Stromovce jsem musela nafotit více fotkami, i když kvalitou pokulhávají, hodně pršelo.
cz
Jerlín japonský (Sophora japonica)
cz
Evo N E , tak jerlín znáte, protože v Praze před Hlavním nádraží nedávno kvetly. Bydlím v Č. Budějovicích a v parku vím, kde jerlín kvete, bohužel vedle něj stojí nevzhledný stožár trolejsusobého vedení a tak ten nefotím. Další krásný strom je u řeky Malše, ale zřejmě vlivem chladu od vody teprve začíná rozkvétat. Tyto stromy mě na dálku upoutaly, o nich jsem nevěděla, jsou na dětském hřišti a to většinou míjím.
YOS, správná připomínka, už jsem to přemístila.
Tak jsem přišla na to,že jerlín vlastně znám, jen jsem nevěděla, jak se tento strom jmenuje. Nikdy jsem ho neviděla kvést, protože v té době jsem většinou v ČR. Ale znám jeho semena. Je to opadavý strom,na kterém přes zimu zůstávají viset řetízky semen. Vypadá jako ozdobený. Samotná semena jsou obalena velice lepkavou hmotou.
cz
Jerlín japonský - zralá semena (Sophora japonica)
Jerlín japonský - zralá semena (Sophora japonica)
Další informace v článcích o rostlinách
Sophora japonica - jerlín japonský Sophora japonica - jerlín japonský
Čeleď: Fabaceae Domovina/původ: Čína, Korea. Vzrůst: Strom s řídkou, kulovitou korunou a nepravidelně ohýbanými větvemi, ve stáří široce rozložitý. Dorůstá až 20 m vysoko. Listy opadavé, až 25 cm dlouhé, lichozpeřené a leskle zelené …
Sophora japonica 'Regent' - jerlín japonský Sophora japonica 'Regent' - jerlín japonský
Japonský jerlín je vysoký strom lehce exotického vzezření. Nabízí opadavé, sytě zelené, lichozpeřené listy podobné akátu, ale jednotlivé lístečky jsou spíše elipčité a celý složený list je delší, dosahuje až 25 cm na délku, a je ležérně svěšený …