YOS - teď jste mě tedy zviklala. Lepí se zlatobýl jako svízel? Toto totiž lepí jak přítula. Kdysi mi bylo sděleno, že je to tento svízel - a kupodivu mi název v paměti utkvěl . Ale nikdo z naší rodinky není botanikem, takže neručím za správnost vstupní informace
Ascam, podle mne nelepí ani jedna z těchto rostlinek, jen svízel přítula, který má na listech a lodyze lepkavé chloupky. Svízel má čárkovité lístečky v přeslenech (kolem dokola lodyhy) podobně jako mařinka nebo svízel přítula.
Zdravím vás po třech dnech v Praze, letmo jsem tady skoukla krásné fotky. YOS a Ascam, já myslím, že fotka, kterou Ascam označila jako svízel syřišťový, je starý známý zlatobýl kanadský (Solidago canadensis), který teď kvete velmi hojně. Teď jsem se v Botanické zahradě na zlatobýly taky zaměřila, doufám, že v dohledné době je sem dám.
Maruško, děkuji, že jste zareagovala. Ascam vyfotila tento zlatobýl určitě v lese, proto jsem si myslela, že jde o zlatobýl obecný. Byla jsem ráda, že konečně vidím pravý zlatobýl, ale bohužel. Je to zase ten rychle se rozrůstající se podzemními výběžky - zlatobýl kanadský.