Člen SZO ČZS Gladiris, Martagon, Rosa klub ČR, Dagla, Pelargonie a člen také Klubu skalničkářů Praha
Ahojky zahradníci.
Co děláte s posekanou trávou? Já zvažuji koupit kompostér, máte s nimi nějaké zkušenosti?
Co s posekanou trávou? Lze ji buď kompostovat, nejlépe však v zavadlém stavu a smíchanou s ostatním zahradním materiálem. (odkvetlé části rostlin, piliny, drť z větví atd.).
Trávu lze také využít jako mulč pod ovocné či jehličnaté stromky. Tento mulč v horkých letních měsících zadržuje vláhu a zamezuje růstu plevelů.

Rýčem jsem vyryla jámu a hlínu jsem dávala na plachtu na jednu hromadu. Manžel mi smontoval ze starého drátěného plotu a několika dřevěných palet ohrádku. Boky palet zevnitř kompostu přikryl tkanou textilií, aby kompost nevypadával a palety rychle nehnily. 
Na spodek jámy jsem naházela vrstvu větví, nejsilnější jak můj palec a začala jsem starý kompost přehazovat do nového. Hrubší části vpravo a jemnější vlevo. Vždy vrstvu kompostu a vrstvu hlíny, kterou jsem měla na plachtě. Ve starém kompostu byly i nastříhané větve od růží a vůbec nebyly rozpadlé. Všechny jsem je vybrala a dala na ohniště. Nikdy víc už nedám do kompostu větve s trny. Na spodku starého kompostu byla 20cm vrstva krásné hlíny s velkým množstvím trusu od Zlatohlávků. Ty větší útvary jsou úkryty, ze kterých brouci vylezli jako dospělci. Zajímalo by mne, kde se tito brouci teď skrývají. Nenašla jsem ani jednoho.![]() | Kompostování Malý kurz kompostování Při podzimním úklidu zahrady se nashromáždí mnoho biologického odpadu: listí, tráva, zbytky trvalek a letniček i větve. Pokud je uložíte na kompost, promění se v kvalitní kompostovou zeminu … |
BURDA Praha spol. s.r.o. | 03.11. 2011 | |
![]() | Urychlovače kompostování Kompost připravený z vlastních zdrojů je vydatným hnojivem, které významně zlepšuje kvalitu půdy. Měla by v něm skončit většina organických odpadů ze zahrady i z domácnosti. A září je měsíc, kdy je rostlinného materiálu ze zahrady asi nejvíc. Organický odpad … |
BURDA Praha spol. s.r.o. | 30.09. 2011 | |
![]() | Kompostování - začínáme Kde začít Když začnete o kompostování přemýšlet, musíte vzít v úvahu, která metoda se nejlépe hodí do vašich podmínek. Tak tedy: Kde žijete, a co chcete recyklovat? … |
Euromedia Group k.s. | 03.11. 2017 |