Lilium pumilum, lilie korálová, též lilie nízká
Jim Ault, Libertyville, IL
Pokračování přehledu některých přírodních druhů lilií, u kterých si vychutnávám jejich pěstování a dobře se přizpůsobují pěstování na mé zahradě na Středozápadu Spojených států (USDA zóna 5), pojednává o Lilium pumilum, korálové lilii.
Popis:
Lilium pumilum je rozšířená na rozsáhlém území Asie odkud také pochází. Můžeme ji najít nejzápadněji v pohoří Altaj (botanicky bohaté, divoce rozeklané horské hřebeny ve Střední Asii, které spojuje Čínu, Mongolsko, Rusko a Kazachstan) a východně napříč Sibiří, Mongolskem, severní Čínou až po Korejský poloostrov. Je to křehce vypadající, avšak robustní lilie skalnatých lokalit od nízkých pahorků po horská úbočí. Mezi její společníky patří řídké trvalky, nízce rostoucí křoviny a trávy, všechny naznačují, že se vždy nacházejí v docela suchých lokalitách. Synge (1980)to potvrzuje citací, co o ní napsala věhlasná ruská botanička Baranova: „je to jedna z xeromorfnějších (struktura rostliny je adaptována na prevenci vodních ztrát) přírodních druhů rodu Lilium, čímž je řečeno, že roste výhradně v horských oblastech a úpatích hor a upřednostňuje suché, otevřené, kamenité stráně kopců nebo skalnaté srázy, kde roste mezi kamením v jílovitých, písčitých nebo velmi tenkých půdách.“
Shodou okolností tuto lilii popsali téměř současně v roce 1812 dva různí botanici. Jeden ji pojmenoval L. pumilum a druhý L. tenuifolium. Toto druhé pojmenování bylo nejpoužívanější až do nedávných desetiletí, ale přezkoumání tehdejších publikací nakonec vedlo k přijetí jako správného názvu L. pumilum, ačkoliv předchozí název je stále ojediněle používán. Oba názvy jsou bezesporu přiléhavé. Přídomek „pumilum“ poukazuje na menší velikost rostliny ve srovnání s jinými liliemi, „tenuifolium“ se zase vztahuje k tenkým nebo úzkým listům. V anglicky mluvících zemích používaný název „Coral Lily“ („korálová lilie“) lilie získala pro své jasně korálové zabarvení květů. (Pozn.: Český název „lilie nízká“ vychází z překladu latinského názvu „ pumilum“).
Podle Wilsona (1929) se tato lilie dostala do pěstování v ruské botanické zahradě brzy po roce 1800 a do evropských zahrad byla uvedena krátce potom. Pravděpodobně byla shromážděna v přírodě z několika zdrojů, v nedávnější době je dodával čínský překupník liliových cibulí Chen Yi. Snadnost, s jakou se tato lilie dopěstovává do květuschopné velikosti, jí pravděpodobně pomáhá přežívat v pěstování. Bývá příležitostně dostupná jak z komerčního prodeje cibulí, tak z výměn a burzy semen.
Lilium pumilum je jedna z prvních lilií kvetoucích na mé zahradě. Nejčasnější termín rozkvětu v mých záznamech je 25. květen, ale začátek června je běžnější. Bývá to asi týden po rozkvětu L. dauricum a asi týden předtím, než se k přehlídce květů připojí L. amabile. Ve stejném čase kvetou i L. martagon a L. hansonii. Mezi dobou kvetení a jejím trváním existují určité variace, to druhé závisí na velikosti a robustnosti rostlin a květy se tak mohou udržet až do konce června. Lilium pumilum se určitě drží svého jména „korálová“ lilie. Její typická (typová) forma s granátově červenými květy jsou opravdu nápadné a její oranžové a žluté formy jsou právě tak vynikající. Dokonce i pyl a blizna mají jasně červenooranžové zabarvení. Květy jsou bez nebo téměř bez teček. Je to jedna z nejdelikátnějších lilií se všemi jejími součástmi v dokonalém souladu. Převislé turbánkovité květy menší než čtyři centimetry v průměru se předvádějí v počtu od jednoho až snad k pětadvaceti květům na výjimečně dobře vyvinuté rostlině. Jsou perfektně rozmístěné na prodlouženém květenství. Štíhlé stonky jsou třicet, ale až přes devadesát centimetrů vysoké. Početné úzké trávovité listy se tvoří jen na střední třetině až polovině stonku a působí neobvyklým přeslenovitým dojmem. Stonky mohou mít občas červenavé zabarvení. Delikátnější varianty zahrnují i květy s petaly tak přehnutými, že se překrývají a vytvářejí dojem dokonalých malých koulí. Já sám jsem měl po jistou dobu rostliny, které měly neuvěřitelně ochmýřená květní poupata.
Časnými květy a menšími proporcemi ve srovnání s jinými liliemi se tato lilie nabízí k použití do skalky nebo na okraje výsadby lilií. Jasná barva květů a jejich lesklý zjev, který může soupeřit a dokonce předčít nádherný lesk květů L. amabile, je poutač pro oči, a tak si tato lilie žádá vysadit ji tam, kde se k ní můžete dostat co nejblíže. Když se obdivujete květům až tak zblízka, zastavte se a přivoňte ke květům. Lilium pumilum má zvláštní sladkou a nakyslou vůni, všechno dohromady. Můžete ji shledat, jako já, velmi zajímavou, ale také jako docela nepříjemnou!
Cibule Lilium pumilum jsou rovněž v proporcích ke zbytku rostliny, nejrobustnější, jaké jsem kdy viděl, byly o něco delší než pět centimetrů na výšku o průměru asi dva a půl centimetru. Cibule je špičatá s šupinami tak těsně natěsnaných, že když jsem poprvé vykopal dospělou cibuli, myslel jsem, že jsem z nepozornosti vykopal jednu z mých cibulí tulipánů. Štíhlá špičatá lilie se stěsnanými šupinami je evoluční výhodou, protože je dokonalé přizpůsobená k tomu, aby se mohla prodrat trhlinami ve skaliscích horských úbočí a k tomu, aby minimalizovala ztráty vody, ke kterým by mohlo docházet u volněji uspořádané cibule.
Lilie korálová (Lilium pumilum)

![Bellis perennis - sedmikráska [plnokvětá odrůda] Bellis perennis - sedmikráska [plnokvětá odrůda]](/images_cache/w200a/03544-1-080409-280x258L.jpg)